Adjika bez papryki bez gotowania na zimę

pikantne, pachnące , jasne-proste, szybkie i bardzo smaczne! Adjika bez papryki bez gotowania na zimę to kolejna wersja dobrze znanej przyprawy kaukaskiej, która doskonale uzupełni pierogi, dania mięsne i rybne. W razie potrzeby możesz urozmaicić taką adżikę różnymi przyprawami według własnego gustu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 82 % 9 g
49 kcal
IG: 89 / 0 / 11

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić adjika bez papryki bez gotowania na zimę? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Pomidory do takiego zbioru można stosować duże, przejrzałe, które nie nadają się do marynowania i innej konserwacji, w której potrzebne są piękne małe owoce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj pomidory, pokrój na kilka części, odetnij miejsce mocowania łodygi. Jeśli skóra pomidorów jest twarda i gruba, usuń ją, zanurzając owoce we wrzącej wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Moje korzenie chrzanu, obierz i pokrój w plasterki. Jeśli korzeń nie jest bardzo świeży, należy go namoczyć przez godzinę w zimnej wodzie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ząbki czosnku obieramy z folii, odcinamy ich końcówki po obu stronach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystkie warzywa przechodzą przez maszynkę do mięsa lub siekają za pomocą robota kuchennego na jednorodną masę. Dodaj cukier i sól, wymieszaj. Pozostaw na kilka godzin w naczyniach (pamiętaj, aby użyć naczyń wykonanych z materiału nieutleniającego), aby luźne całkowicie się rozpuściły.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Adjika jest gotowa. Masę układamy w przygotowanych słoikach, umytych i wysterylizowanych. Zwijamy słoiki pokrywkami. Chrzan jest dobrym naturalnym konserwantem, więc nie musisz się obawiać, że taka przyprawa nie będzie przechowywana bez dodatku octu. Ale po otwarciu takiego przedmiotu nadal lepiej nie przechowywać przez długi czas, niekoniecznie musi się zepsuć, ale przyprawa straci "energiczność". Adjika musi być przechowywana w chłodnym miejscu. Smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

Adjika to jeden z rodzajów domowych preparatów, które są tradycyjnie i klasycznie wykonane tylko z ostrej papryki. Jest czerwony - z czerwonego płonącego, zielony-z zielonego płonącego z dodatkiem świeżych ziół i wielu przypraw. Wszystkie inne rodzaje Adjiki bez pieprzu w rzeczywistości nie są. Ale w życiu wszystko się zmienia, a teraz pojawiła się adjika bez pieprzu.

w razie potrzeby można to zrobić absolutnie ze wszystkiego: pomidorów, kapusty, cukinii, papryki. Robię to z pomidorów i czosnku. Ale istnieje wiele innych przepisów na przyprawy bez dodawania takiego składnika jak pieprz. Oczywiście ta adjika nie okaże się w pojęciu kaukaskim przyjętym przez wszystkich, ale pod względem ostrości i pikanterii nie będzie gorsza od zwykłej. Ponieważ przedmiot obrabiany jest wykonywany bez obróbki cieplnej, w jego składnikach zachowana jest maksymalna użyteczna substancja. Ale ta pikantna przyprawa musi być ostrożnie włączona do menu dla osób, które mają problemy żołądkowe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Korzeń chrzanu - 59   kcal/100g

Podobne przepisy