skład / składniki
metoda gotowania
Zwykle starsze dzieci naprawdę lubią samodzielnie przygotowywać taką ucztę. Ponadto bułki można przygotować jako przekąskę na przybycie przyjaciół. Jednocześnie sam proces jest dość prosty.
na początku mojego ogórek i awokado. Potrzebujemy ćwiartki ogórka pokrojonego wzdłuż (jeśli ogórek jest duży, kawałek musi być cieńszy - mniej więcej Jak Na zdjęciu) i kilka kawałków awokado, mniej więcej odpowiadających ogórkowi (tylko około jednej czwartej awokado). Jeśli kawałek ogórka okaże się dłuższy niż liść nori, odetnij nadmiar. Ryż należy wcześniej ugotować i schłodzić.
w osobnej misce wymieszaj tuńczyka w puszce z majonezem. Zagniatamy rybę widelcem. W tym momencie możesz w razie potrzeby dodać ostry sos, taki jak chili.
wyciągamy arkusz nori z opakowania (jeśli nadal są tam arkusze, opakowanie należy szczelnie zamknąć, aby uniknąć wysychania arkuszy nori - w tym przypadku stracą elastyczność). Kładziemy arkusz na powierzchni roboczej i rozprowadzamy ryż na całej jego powierzchni. Warstwa ryżu powinna być dość cienka. Na krawędziach po dwóch przeciwległych stronach pozostawiamy wolne miejsce-z jednej strony około 2 cm, z drugiej 1 cm.
następnie rozłóż nadzienie rybne na warstwie ryżu. W pobliżu krawędzi warstwy ryżu kładziemy długi kawałek ogórka. Nawiasem mówiąc, jeśli długość kawałka nie wystarczy, odetnij trochę więcej - ogórek i awokado powinny znajdować się na całej długości liścia. Kładziemy również awokado, ale tylko po przeciwnej stronie.
następnie, zaczynając od krawędzi, na której leży ogórek, ostrożnie zwiń rolkę. Lekko zwilżamy krawędź nori wodą i łączymy granice, uszczelniając szew.
gotowe. Rolkę można pozostawić w całości lub przeciąć na pół - więc wygodniej będzie trzymać ją w dłoniach. Rolada jest spożywana na zimno. Jeśli chcesz, możesz podać do niego sos sojowy-to zależy od osobistego uznania. Jeśli bułkę zabiera się ze sobą jako przekąskę, sos sojowy można wlać do małego słoika.
udanych eksperymentów kulinarnych!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Tuńczyk w oleju roślinnym - 190 kcal/100g
- Tuńczyk we własnym soku - 96 kcal/100g
- Tuńczyk świeży - 101 kcal/100g
- Nori - 3 kcal/100g