Japońska bułka z ryżem i tuńczykiem

Oryginalna opcja na przekąskę w ciągu dnia. Japońska bułka z ryżem i tuńczykiem to pyszne danie, które może być zarówno kompletną kolacją, jak i pożywną, obfitą przekąską przez cały dzień. Można go zabrać ze sobą do szkoły lub uniwersytetu, do pracy, w drodze.
Arina KotenAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 9 g
tłuszcze 14 % 7 g
węglowodany 67 % 33 g
198 kcal
IG: 33 / 67 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 10 min

Zwykle starsze dzieci naprawdę lubią samodzielnie przygotowywać taką ucztę. Ponadto bułki można przygotować jako przekąskę na przybycie przyjaciół. Jednocześnie sam proces jest dość prosty.

na początku mojego ogórek i awokado. Potrzebujemy ćwiartki ogórka pokrojonego wzdłuż (jeśli ogórek jest duży, kawałek musi być cieńszy - mniej więcej Jak Na zdjęciu) i kilka kawałków awokado, mniej więcej odpowiadających ogórkowi (tylko około jednej czwartej awokado). Jeśli kawałek ogórka okaże się dłuższy niż liść nori, odetnij nadmiar. Ryż należy wcześniej ugotować i schłodzić.

w osobnej misce wymieszaj tuńczyka w puszce z majonezem. Zagniatamy rybę widelcem. W tym momencie możesz w razie potrzeby dodać ostry sos, taki jak chili.

wyciągamy arkusz nori z opakowania (jeśli nadal są tam arkusze, opakowanie należy szczelnie zamknąć, aby uniknąć wysychania arkuszy nori - w tym przypadku stracą elastyczność). Kładziemy arkusz na powierzchni roboczej i rozprowadzamy ryż na całej jego powierzchni. Warstwa ryżu powinna być dość cienka. Na krawędziach po dwóch przeciwległych stronach pozostawiamy wolne miejsce-z jednej strony około 2 cm, z drugiej 1 cm.

następnie rozłóż nadzienie rybne na warstwie ryżu. W pobliżu krawędzi warstwy ryżu kładziemy długi kawałek ogórka. Nawiasem mówiąc, jeśli długość kawałka nie wystarczy, odetnij trochę więcej - ogórek i awokado powinny znajdować się na całej długości liścia. Kładziemy również awokado, ale tylko po przeciwnej stronie.

następnie, zaczynając od krawędzi, na której leży ogórek, ostrożnie zwiń rolkę. Lekko zwilżamy krawędź nori wodą i łączymy granice, uszczelniając szew.

gotowe. Rolkę można pozostawić w całości lub przeciąć na pół - więc wygodniej będzie trzymać ją w dłoniach. Rolada jest spożywana na zimno. Jeśli chcesz, możesz podać do niego sos sojowy-to zależy od osobistego uznania. Jeśli bułkę zabiera się ze sobą jako przekąskę, sos sojowy można wlać do małego słoika.

udanych eksperymentów kulinarnych!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Tuńczyk w oleju roślinnym - 190   kcal/100g
  • Tuńczyk we własnym soku - 96   kcal/100g
  • Tuńczyk świeży - 101   kcal/100g
  • Nori - 3   kcal/100g

Podobne przepisy