czekoladowe ciasto waflowe w pośpiechu
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
więc zaczynamy robić ciasto waflowe. Rozpuść masło w rondlu, a następnie dodaj mleko krowie i cukier granulowany. Gotuj mieszaninę, aż cukier się rozpuści i rozłóż kawałki białej czekolady. Gotuj mieszaninę, aż zgęstnieje i ostudź. Ubij śmietanę blenderem w gęstą pianę i bez przerwy ubijaj, dodawaj porcjami do masy czekoladowej. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
posmaruj ciasta waflowe powstałym kremem. Ciemną i białą czekoladę zetrzyj na tarce i posiekaj orzechy włoskie. Wierzch i boki ciasta posypujemy startą czekoladą i kruszonymi orzechami włoskimi. Ciasto waflowe bardzo szybko moczy się w śmietanie i zaczyna topić się w ustach jak lody waflowe. Podczas serwowania ciasto dzielimy na segmenty. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Ciasta waflowe - 341 kcal/100g