hiszpańska sałatka z tuńczykiem i ziemniakami

kolor, konsystencja i smak pod dressingiem w stylu hiszpańskim. Aromatyczna i obfita sałatka ziemniaczana z ciekawym posmakiem z dressingu. Przewiduję opinie, że to zwykły Nicoise. Wydawałoby się tak,ale nie! To samowystarczalna i niepodobna do niczego świeża sałatka z śródziemnomorskim akcentem.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 6 g
tłuszcze 41 % 9 g
węglowodany 32 % 7 g
128 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić hiszpańską sałatkę z tuńczyka i ziemniaków? Przed rozpoczęciem gotowania przygotuj wszystkie składniki. Gotuj ziemniaki z wyprzedzeniem w mundurkach do miękkości, ostudź i obierz. Blanszuj fasolkę szparagową we wrzącej wodzie przez 3 minuty. Wybierz dowolną sałatkę, ale z delikatnymi zieleniami. Tuńczyk lepiej sprawdzi się w całych kawałkach bez kości, a nie rozdrobniony.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przepis na sałatkę miesza się we wspólnej misce. Ale możesz rozłożyć wszystkie główne składniki na liściach sałaty, które są układane bezpośrednio na naczyniu do podania. Więc umyj sałatkę pod bieżącą wodą i wstrząśnij. Rękami rozerwij go na małe kawałki. Pokrój ziemniaki w poprzek, a następnie w plasterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pomidory koktajlowe pod bieżącą wodą, pokrój na połówki. Cebulę obrać, pokroić na pół i pokroić w kliny. Dodaj schłodzoną zieloną fasolkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj filety z tuńczyka. Przełóż czosnek przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby kminek lepiej ujawnił swój smak i aromat, proponuję trochę zmiażdżyć go w moździerzu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj wędzoną paprykę, kminek, sól i ostry mielony pieprz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj stację benzynową. Aby to zrobić, w sosie połącz oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia i ocet winny. Jakiego octu użyć, białego czy czerwonego-nie odgrywa roli.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubierz sałatkę i wymieszaj. Odstaw na 5-10 minut, po czym będzie gotowy do podania.

dressing w tej sałatce jest bardzo udany: delikatny, ale z ostrzycą i przyjemnym finiszem z kminku. Ze względu na ziemniaki i tuńczyka taka sałatka (w duecie z suchą szklanką) jest idealna jako lekka kolacja.

smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Ocet winny czerwony - 19   kcal/100g
  • Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy