sos sałatkowy bez majonezu SOS szpinakowy

uniwersalny sos do sałatek, dań rybnych i mięsnych. Jestem bardzo stronniczy w stosunku do różnych rodzajów sosów. Przygotowałem ten sos na sałatkę wymyśloną dzień wcześniej z serem feta i suszonymi pomidorami. Potrzebny był nieostry sos o jasnym smaku zieleni. W lodówce od dawna leżał pęczek świeżego szpinaku, więc postanowiłem go użyć do sosu. Sos sałatkowy bez majonezu bardzo dobrze pasował do mojej sałatki, ale pod względem smaku świetnie nadaje się również do dań mięsnych i rybnych, a także jako sos do makaronu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 4 g
tłuszcze 58 % 11 g
węglowodany 21 % 4 g
127 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Szpinak umyć i osuszyć. Pokrój duże orzechy na pół.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i posiekaj czosnek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż szpinak, orzechy, czosnek, wodę do miski blendera.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij masę blenderem, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej sok z cytryny do powstałego sosu, dodaj zmielony czarny pieprz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mieszaj, aż będzie gładka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy