solenie puzaniny w solance
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
1. Umyj brzuch (podbrzusze).
2. Obierz jedną główkę czosnku, pokrój każdy ząbek na talerze.
3. Wlej wodę do rondla, dodaj sól, mieszaj, aż się rozpuści. Umieść tam czosnek i opuść brzuch.
4. Przykryj tłuszcz w solance pokrywką, połóż na nim ładunek. Wstaw do lodówki na trzy dni.
5. Czas minął-wyjmij tłuszcz z solanki, osusz ręcznikiem papierowym.
6. Rozłóż folię spożywczą na stole, posyp ją przyprawami. Czosnek obrać i wycisnąć przez prasę, rozprowadzić równomiernie na powierzchni folii.
7. Na folii z przyprawami i czosnkiem połóż soloną puzaninę, zawiń i włóż do zamrażarki na godzinę. Następnie można go pokroić w porcje i podać.
przechowuj puzaninę w zamrażarce. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Podchorążych wieprzowy - 630 kcal/100g