solenie puzaniny w solance

przygotuj pyszny domowy smalec! Rodzina doceni! Spróbuj solić brzuch (i to nic innego jak smalec z dolnej części tuszy wieprzowej-z brzucha) zgodnie z tym przepisem-to wcale nie jest trudne i bardzo smaczne! Co jest potrzebne jako przekąska na świąteczną ucztę i po prostu na kanapki w dni powszednie.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 86 % 31 g
węglowodany 3 % 1 g
294 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 D 1 h 35 min

1. Umyj brzuch (podbrzusze).
2. Obierz jedną główkę czosnku, pokrój każdy ząbek na talerze.
3. Wlej wodę do rondla, dodaj sól, mieszaj, aż się rozpuści. Umieść tam czosnek i opuść brzuch.
4. Przykryj tłuszcz w solance pokrywką, połóż na nim ładunek. Wstaw do lodówki na trzy dni.
5. Czas minął-wyjmij tłuszcz z solanki, osusz ręcznikiem papierowym.
6. Rozłóż folię spożywczą na stole, posyp ją przyprawami. Czosnek obrać i wycisnąć przez prasę, rozprowadzić równomiernie na powierzchni folii.
7. Na folii z przyprawami i czosnkiem połóż soloną puzaninę, zawiń i włóż do zamrażarki na godzinę. Następnie można go pokroić w porcje i podać.

przechowuj puzaninę w zamrażarce. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Podchorążych wieprzowy - 630   kcal/100g

Podobne przepisy