Rolada pita z tuńczykiem w puszce

niedrogie danie, z którego po prostu nie można się oderwać! Soczysta i obfita, rozpływająca się w ustach bułka z tuńczykiem w puszce, kukurydzą i ogórkiem. Ta zimna przekąska jest dobra do podania zarówno w zwykłe dni, jak i na świątecznym stole.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 12 g
tłuszcze 24 % 9 g
węglowodany 43 % 16 g
171 kcal
IG: 6 / 13 / 81

metoda gotowania

Czas gotowania: 20 min

jak zrobić bułkę pita z tuńczykiem w puszce?

1. Ugotuj jajka. Ostudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Żółtka wraz z białkami.
2. Z puszki tuńczyka w puszce spuść cały płyn i uwolnij go od kości i grzbietu, chyba że masz filet bez kości specjalnie do sałatki.
3. Włóż młodą kukurydzę z puszki do durszlaka, pozwól, aby nadmiar płynu spłynął.
4. Umyj i osusz świeże ogórki. Za pomocą obieraczki do warzyw zrób plasterki ogórka - cienkie paski. W letnich ogórkach nie używam tylko pierwszego kawałka, który okazuje się całkowicie złożony ze skórki. A jeśli masz ogórki szklarniowe, powinieneś całkowicie pozbyć się skórki.
5. Aby przygotować tę bułkę, potrzebujesz cienkiego ormiańskiego chleba pita. Weź dwa standardowe duże arkusze. I rozłóż je na powierzchni roboczej, kładąc jeden na drugim, lekko zachodząc na siebie. Nakładam się na około 3-3, 5 cm.
6. Posmaruj chleb pita cienką warstwą miękkiego sera śmietankowego. Wygodnie jest to zrobić za pomocą tylnej strony łyżki.
7. Rozłóż filety z tuńczyka równomiernie.
8. Rozłóż kukurydzę na wierzchu, a następnie jajka.
9. Ułóż plasterki ogórka prostopadle do liści pita. Rozprowadzam ogórki w trzech lub czterech oddzielnych paskach, tworząc między nimi dość duże odstępy. Wtedy cięcie okaże się, jak na moim zdjęciu.
10. Mocno zwiń rolkę, zapakuj w folię spożywczą. I pozostaw pod uciskiem w lodówce na trzy lub cztery godziny na impregnację.
11. Po tym czasie usuń folię spożywczą, pokrój bułkę ostrym nożem na porcje i podawaj.
_____
ta bułka (i wszystkie jej odmiany) jest bardzo popularna wśród moich domowych.
czasami gotuję go bez kukurydzy i ogórków. Tylko ser, jajko i tuńczyk.
tuńczyka w puszce można zastąpić cyrą lub różowym łososiem. W takim przypadku smak ryby jest bardziej wyraźny.
a ser śmietankowy z powodzeniem zastępuje zwykły majonez, jeśli go jesz.
w każdym razie, jak pokazuje praktyka, ta rolka jest popularna wśród gości i zawsze pierwsza "opuszcza" świąteczny stół.
smacznego!

jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.

Wszystkie cechy różnych rodzajów serów śmietankowych i jak prawidłowo zastąpić taki ser w przepisie, aby nie zepsuć potrawy, przeczytaj w tym artykule.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96   kcal/100g

Podobne przepisy