kapusta prowansalska klasyczna

nieskomplikowany przepis z dostępnych produktów. Kapusta prowansalska klasyczna wersja polega na nieco dłuższym starzeniu produktów w marynacie, w tym starzeniu w temperaturze pokojowej. Podczas serwowania taką kapustę można ozdobić jagodami żurawinowymi, plasterkami jabłek, świeżymi ziołami. Kapustę należy wziąć gęstą, białą.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 1-8 stycznia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 29 % 5 g
węglowodany 65 % 11 g
86 kcal
IG: 45 / 0 / 55

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczną kapustę prowansalską? Przygotuj niezbędne produkty do przygotowania klasycznej kapusty prowansalskiej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na patelni zagotuj wodę, olej roślinny, sól i cukier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj ocet i wrzącą mieszankę oleju do posiekanej kapusty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cienko pokrojone marchewki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż również pokrojoną w paski paprykę, posiekany czosnek, przyprawy. Wymieszać. Trzymaj kapustę w temperaturze pokojowej przez 12 godzin, a następnie przenieś na zimno. Po kilku godzinach kapustę można podać do stołu.

pyszna soczysta przekąska z jarmużu!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal / 100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy