Sałatka z kalmarami i paluszkami krabowymi i ogórkiem

koktajl morski w przystępnej cenie! Różnorodność w menu! Sałatka z kalmarami i paluszkami krabowymi oraz ogórkiem przyniesie estetyczną i gastronomiczną przyjemność. Owoce morza, świeży ogórek, delikatne jajka na twardo i słodka kukurydza idealnie łączą się w jednym naczyniu.
ŻanatAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 3 g
tłuszcze 29 % 2 g
węglowodany 29 % 2 g
38 kcal
IG: 50 / 50 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

jak zrobić sałatkę z kalmarów i paluszków krabowych i ogórka? Najtrudniejszą częścią przygotowania tej sałatki jest przygotowanie kalmarów. W zależności od zakupionego gatunku mogą być białe lub fioletowe, jeśli kałamarnica jest fioletowa, spłucz górną folię ciepłą wodą, po prostu umyj białą.
kałamarnica ma chitynową płytkę, usuwamy ją (po prostu po omacku i wyciągamy).  Po przygotowaniu kalmarów przystępujemy do ich obróbki cieplnej.Zagotuj wodę z dodatkiem soli. Zmniejsz ogień do minimum,obniż kalmary, poczekaj minutę i wyłącz ogień. Nie warto gotować dłużej, w przeciwnym razie kalmary staną się zbyt twarde. Pozostaw kalmary we wrzącej wodzie pod zamkniętą pokrywką na 10 minut, a następnie odcedź i pozwól im ostygnąć.

Jajka ugotować na twardo, a następnie natychmiast zalać zimną wodą i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

gdy kalmary i jajka ostygną, pokrój paluszki krabowe. Pokrój każdy wzdłuż i pokrój w paski po przekątnej, aby uzyskać ładne, długie paski. Ogórki umyć, osuszyć, a także pokroić w paski.

obierz jajka, pokrój na tej samej zasadzie, co poprzednie produkty. Z kałamarnic, które zdążyły ostygnąć, odetnij ogony i pokrój je w paski po przekątnej. Pokrój tuszę wzdłuż na kilka części, a także pokrój w paski. Jeśli okaże się, że cięcie wszystkich składników jest takie samo, sałatka będzie nie tylko smaczna, ale także piękna.

odcedź płyn z kukurydzy w puszkach i dodaj samą kukurydzę do sałatki. Dopraw solą i czarnym pieprzem, ilość zależy od osobistych preferencji smakowych. Dopraw majonezem, dobrze wymieszaj. Wskazane jest, aby przykryć sałatkę pokrywką lub folią i wysłać do lodówki na co najmniej 30 minut, aby gotowane produkty dobrze się ochłodziły. Podawaj, uzupełniając każdą porcję liściem sałaty.

smacznego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici są soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal / 100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Kałamarnica tusza - 96   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy