kanapki z oliwkami i serem

idealne danie na bufet lub małą rodzinną kolację! Kanapki to świetna alternatywa dla zbyt obfitej kolacji na wieczorne przyjęcie. Lekkie przekąski ze słonym serem feta, soczystymi pomidorami i oliwkami stworzą wspaniałą przyjazną atmosferę bez dodatkowych kalorii.
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 8 g
tłuszcze 55 % 12 g
węglowodany 9 % 2 g
155 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 10 min

kanapki pomogą nie spędzać zbyt wiele czasu przy kuchence podczas przygotowywania obiadu, milion różnych przepisów pozwoli Ci wybrać dowolny zestaw produktów, według własnego gustu i biorąc pod uwagę preferencje gości.

jeśli firma jest inna i nie ma sposobu, aby zadowolić każdego, możesz wybrać uniwersalny przepis, który spodoba się wszystkim, nawet dziewczynom, które są na diecie i nie chcą przejadać się wieczorem. Połączenie sera-fety, pomidorów i oliwek można nazwać idealnym. Mają słono kremowy smak sera, soczystość pomidorów i wyjątkowy smak oliwek.

kolejnym plusem małych kanapek jest to, że są wygodne do jedzenia. Rozmiar każdego z nich powinien być taki, aby można go było zjeść za jednym razem bez gryzienia, używania urządzeń lub dodatkowych przyborów.

przygotowanie najlżejszych kanapek nie zajmie więcej niż 10 minut, możesz zacząć je gotować, gdy przyjdą goście, nawet jeśli wizyta jest nagła. Ser feta pokroić w kostkę. Jego osobliwością jest to, że ser może się kruszyć po pokrojeniu. Aby zachować swój kształt, nóż musi być bardzo ostry, a ruchy pewne i równe.

pomidory koktajlowe to idealny wybór na kanapki. Mały rozmiar pozwala pomidorom nie spływać i dobrze wyglądać w gotowym naczyniu. Umyj pomidory i dobrze wysusz, pokrój pomidory na połówki.

oliwki bierzemy koniecznie bez pestek, spuszczamy solankę i zostawiamy w durszlaku, aby cały nadmiar płynu zniknął.

zbieramy kanapki. Na talerzu układamy kawałki sera feta, kładziemy połowę pomidora na wierzchu, koniecznie odcinając do góry, aby sok nie spływał na ser, a kanapki zachowały swój kształt i wygląd. Dodaj oliwkę na wierzch i przebij cały przedmiot drewnianym szpikulcem.

podawaj kanapki na pięknym talerzu lub talerzu od razu, aż ser, pomidory i oliwki będą miały czas na zwietrzenie. Jeśli chcesz, możesz uzupełnić danie ziołami, takimi jak rozmaryn.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Ser "feta" - 290   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy