Sałatka z musztardą francuską z pomidorami i ogórkami

Idealny do urozmaicenia codziennego menu. Pożywna, witaminowa i bardzo smaczna sałatka!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 36 % 4 g
63 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

musztarda Dijon lub zbożowa pojawiła się po raz pierwszy we Francji. Składa się z nasion gorczycy brązowej lub czarnej, używanej głównie do sosów, przypraw i sosów sałatkowych.
ma bogaty smak, dzięki czemu sałatki są jaśniejsze i smaczniejsze.

przygotowanie sałatki warzywnej z musztardą francuską wymaga minimalnego wysiłku i bardzo mało czasu.
ta wersja sałatki urozmaica codzienne menu, nasycając organizm witaminami i przydatnymi substancjami. A ze względu na twarożek sałatka będzie również satysfakcjonująca, co jest idealne na pełny obiad.

więc dobrze umyj wszystkie warzywa.
sałatkę układamy warstwami w salaterce, dzięki czemu wygląda piękniej.
wysuszyć górę lodową ręcznikami papierowymi, aby pozbyć się nadmiaru wody. Pokrój liście w paski lub kwadraty - jak wolisz. Włóż pierwszą warstwę do salaterki.
następnie pokrój ogórek i pomidor w plasterki. Dodaj do salaterki.
W następnej warstwie zrobimy słodką paprykę pokrojoną w półpierścienie lub pierścienie. Dla kontrastu możesz użyć koloru zielonego lub żółtego.
następnie dodaj cebulę pokrojoną w pióra. Cebulę najlepiej wziąć czerwoną, białą lub szalotkę. Odmiany te mają łagodniejszy smak, nie ma goryczy jak zwykła cebula i są idealne do sałatek.
przygotuj dressing: wymieszaj w osobnym pojemniku 1 łyżkę musztardy francuskiej, olej roślinny lub oliwę z oliwek i sok ze świeżo wyciśniętej cytryny lub limonki. Dobrze wszystko wymieszaj.

połóż Gruboziarnisty twaróg na sałatce górną warstwą, Posol i polej dressingiem musztardowym tak równomiernie, jak to możliwe.
posyp każdą świeżą zieleniną do smaku, na przykład koperkiem i natką pietruszki, i pieprzem do woli.
przed użyciem dobrze wymieszaj sałatkę i spróbuj ponownie soli.

taka sałatka jest pyszna ze skórką świeżo upieczonego chleba. A jaki pachnący i oszałamiający sok pozostaje na dnie salaterki!

jeśli wykluczysz twaróg ze składników, sałatkę można bezpiecznie podawać z kurczakiem, kotletami, ziemniakami, a nawet kebabami.
spróbuj, a na pewno ci się spodoba.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g
  • Sałata Lodowa - 14   kcal/100g

Podobne przepisy