skład / składniki
metoda gotowania
musztarda Dijon lub zbożowa pojawiła się po raz pierwszy we Francji. Składa się z nasion gorczycy brązowej lub czarnej, używanej głównie do sosów, przypraw i sosów sałatkowych.
ma bogaty smak, dzięki czemu sałatki są jaśniejsze i smaczniejsze.
przygotowanie sałatki warzywnej z musztardą francuską wymaga minimalnego wysiłku i bardzo mało czasu.
ta wersja sałatki urozmaica codzienne menu, nasycając organizm witaminami i przydatnymi substancjami. A ze względu na twarożek sałatka będzie również satysfakcjonująca, co jest idealne na pełny obiad.
więc dobrze umyj wszystkie warzywa.
sałatkę układamy warstwami w salaterce, dzięki czemu wygląda piękniej.
wysuszyć górę lodową ręcznikami papierowymi, aby pozbyć się nadmiaru wody. Pokrój liście w paski lub kwadraty - jak wolisz. Włóż pierwszą warstwę do salaterki.
następnie pokrój ogórek i pomidor w plasterki. Dodaj do salaterki.
W następnej warstwie zrobimy słodką paprykę pokrojoną w półpierścienie lub pierścienie. Dla kontrastu możesz użyć koloru zielonego lub żółtego.
następnie dodaj cebulę pokrojoną w pióra. Cebulę najlepiej wziąć czerwoną, białą lub szalotkę. Odmiany te mają łagodniejszy smak, nie ma goryczy jak zwykła cebula i są idealne do sałatek.
przygotuj dressing: wymieszaj w osobnym pojemniku 1 łyżkę musztardy francuskiej, olej roślinny lub oliwę z oliwek i sok ze świeżo wyciśniętej cytryny lub limonki. Dobrze wszystko wymieszaj.
połóż Gruboziarnisty twaróg na sałatce górną warstwą, Posol i polej dressingiem musztardowym tak równomiernie, jak to możliwe.
posyp każdą świeżą zieleniną do smaku, na przykład koperkiem i natką pietruszki, i pieprzem do woli.
przed użyciem dobrze wymieszaj sałatkę i spróbuj ponownie soli.
taka sałatka jest pyszna ze skórką świeżo upieczonego chleba. A jaki pachnący i oszałamiający sok pozostaje na dnie salaterki!
jeśli wykluczysz twaróg ze składników, sałatkę można bezpiecznie podawać z kurczakiem, kotletami, ziemniakami, a nawet kebabami.
spróbuj, a na pewno ci się spodoba.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g
- Sałata Lodowa - 14 kcal/100g