skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z małżami, mozzarellą i rukolą? Przygotuj składniki. Weź wszystkie gotowe małże - w oleju lub marynacie, przy czym ta ostatnia sałatka będzie mniej kaloryczna. Użyj mozzarelli w mini kulkach.
Krok 2:
Usuń małże z oleju. Możesz nawet położyć je na ręcznikach papierowych, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Krok 3:
Pomidory koktajlowe umyć, osuszyć i pokroić w plasterki lub plasterki. Zamiast wiśni możesz wziąć zwykłe pomidory i pokroić je na mniejsze.
Krok 4:
Opłucz rukolę i bazylię i dobrze wysusz-nadmiar płynu sprawi, że sałatka będzie wodnista, a same warzywa szybko uschną. Możesz wysuszyć je ręcznikami lub użyć specjalnej suszarki do zieleni.
Krok 5:
Mozzarellę wyjąć z solanki i osuszyć. Jeśli kulki są duże, pokrój je na połówki.
Krok 6:
Przygotuj sos. Przygotuj dla niej jedzenie. Weź wysokiej jakości olej z pierwszego tłoczenia — jest najsmaczniejszy i najzdrowszy. Usuń skórkę z cytryny, a następnie wyciśnij z niej sok.
Krok 7:
Jak zrobić tankowanie? Połącz oliwę z sokiem z cytryny, startą skórką z cytryny, czarnym pieprzem i solą.
Krok 8:
Wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 9:
Na półmisku lub w salaterce ułóż rukolę i bazylię. Na wierzch ułóż plastry pomidorków koktajlowych, kulki mozzarelli i małże. Małże można układać bezpośrednio ze słoika wraz z olejem. Ale nie powinno być dużo oleju, ponieważ wciąż mamy tankowanie.
Krok 10:
Polej sałatkę dressingiem i natychmiast podawaj. Sałatki ze świeżych warzyw nie stoją długo-warzywa więdną i wypuszczają sok, z którego sałatka traci smak i wygląd. Smacznego!
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Małże smażone - 59 kcal/100g
- Małże gotowane - 50 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal / 100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g