Sałatka z małżami, mozzarellą i rukolą

Oryginalny, pikantny, lekki, bez majonezu! Sałatka z małżami, mozzarellą i rukolą to wariant włoskiego Caprese z dodatkiem owoców morza. Małże są dobre, ponieważ nie zawierają węglowodanów. Ale dużo zdrowego białka. Dlatego taka sałatka jest prawie nieszkodliwa dla figury.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 9 g
tłuszcze 50 % 11 g
węglowodany 9 % 2 g
136 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z małżami, mozzarellą i rukolą? Przygotuj składniki. Weź wszystkie gotowe małże - w oleju lub marynacie, przy czym ta ostatnia sałatka będzie mniej kaloryczna. Użyj mozzarelli w mini kulkach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń małże z oleju. Możesz nawet położyć je na ręcznikach papierowych, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pomidory koktajlowe umyć, osuszyć i pokroić w plasterki lub plasterki. Zamiast wiśni możesz wziąć zwykłe pomidory i pokroić je na mniejsze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opłucz rukolę i bazylię i dobrze wysusz-nadmiar płynu sprawi, że sałatka będzie wodnista, a same warzywa szybko uschną. Możesz wysuszyć je ręcznikami lub użyć specjalnej suszarki do zieleni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mozzarellę wyjąć z solanki i osuszyć. Jeśli kulki są duże, pokrój je na połówki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj sos. Przygotuj dla niej jedzenie. Weź wysokiej jakości olej z pierwszego tłoczenia — jest najsmaczniejszy i najzdrowszy. Usuń skórkę z cytryny, a następnie wyciśnij z niej sok.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jak zrobić tankowanie? Połącz oliwę z sokiem z cytryny, startą skórką z cytryny, czarnym pieprzem i solą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na półmisku lub w salaterce ułóż rukolę i bazylię. Na wierzch ułóż plastry pomidorków koktajlowych, kulki mozzarelli i małże. Małże można układać bezpośrednio ze słoika wraz z olejem. Ale nie powinno być dużo oleju, ponieważ wciąż mamy tankowanie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Polej sałatkę dressingiem i natychmiast podawaj. Sałatki ze świeżych warzyw nie stoją długo-warzywa więdną i wypuszczają sok, z którego sałatka traci smak i wygląd. Smacznego!

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Małże smażone - 59   kcal/100g
  • Małże gotowane - 50   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal / 100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g

Podobne przepisy