sos z awokado guacamole

naładuj się pozytywnie przez cały dzień - ten sos ci pomoże! Sos guacamole to klasyk kuchni meksykańskiej, który znalazł wielbicieli na całym świecie. I nie jestem wyjątkiem. Jak cudownie jest zacząć dzień od kanapki, na której znajduje się ten sos! To takie proste, smaczne, zdrowe! Idealne śniadanie!)))
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 55 % 11 g
węglowodany 35 % 7 g
121 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby rozpocząć, pokrój strąki chili wzdłuż. Usuń nasiona i przegrody, a następnie ostrożnie pokrój w małe słomki (możesz być jeszcze mniejszy).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj cebulę i seler. Pamiętaj, że przygotowujemy sos, więc wszystko musi być drobno posiekane i bardzo drobno posiekane.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pomidory parzymy wrzącą wodą, usuwamy skórkę i również kroimy w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie zmiel wszystko pieprzem

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Awokado jest podzielone na cztery części, usuń pestkę. Z kawałków awokado wybieramy całe mięso łyżką i ugniatamy widelcem, aby pozostały małe kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posiekane pomidory, paprykę, cebulę i seler wkładamy do jednej miski i dokładnie siekamy tłuczkiem. Dodaj sól. Połącz z główną masą warzywną, dodaj sól do smaku i wlej sok z limonki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Cudowny sos jest gotowy!

tradycyjnym meksykańskim przepisem kulinarnym jest sos guacamole z awokado z miąższu świeżego awokado. Gotuje się szybko, nie jest przechowywany, ale jest spożywany natychmiast podczas gotowania.
ważne jest, aby pamiętać, że takie jedzenie jest podawane od razu, ponieważ po staniu awokado przybiera nieestetyczny kolor.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Sok z limonki - 10   kcal/100g

Podobne przepisy