skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby rozpocząć, pokrój strąki chili wzdłuż. Usuń nasiona i przegrody, a następnie ostrożnie pokrój w małe słomki (możesz być jeszcze mniejszy).
Krok 2:
Drobno posiekaj cebulę i seler. Pamiętaj, że przygotowujemy sos, więc wszystko musi być drobno posiekane i bardzo drobno posiekane.
Krok 3:
Pomidory parzymy wrzącą wodą, usuwamy skórkę i również kroimy w drobną kostkę.
Krok 4:
Następnie zmiel wszystko pieprzem
Krok 5:
Awokado jest podzielone na cztery części, usuń pestkę. Z kawałków awokado wybieramy całe mięso łyżką i ugniatamy widelcem, aby pozostały małe kawałki.
Krok 6:
Posiekane pomidory, paprykę, cebulę i seler wkładamy do jednej miski i dokładnie siekamy tłuczkiem. Dodaj sól. Połącz z główną masą warzywną, dodaj sól do smaku i wlej sok z limonki.
Krok 7:
Cudowny sos jest gotowy!
tradycyjnym meksykańskim przepisem kulinarnym jest sos guacamole z awokado z miąższu świeżego awokado. Gotuje się szybko, nie jest przechowywany, ale jest spożywany natychmiast podczas gotowania.
ważne jest, aby pamiętać, że takie jedzenie jest podawane od razu, ponieważ po staniu awokado przybiera nieestetyczny kolor.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Sok z limonki - 10 kcal/100g