Sałatka z kurczakiem pieczarki pomidory i ser

Chcesz być zdrowy i szczęśliwy-gotuj smacznie i zdrowo! Sałatka z pieczarkami i pomidorami-delikatna, lekka i przyjemna w smaku. Pomidory i warzywa sprawiają, że sałatka jest jasna i apetyczna. Składników jest niewiele i harmonijnie się łączą. Każdy może przygotować taką sałatkę-nie jest to trudne i szybkie.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 11 g
tłuszcze 37 % 7 g
węglowodany 5 % 1 g
122 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszną sałatkę z kurczakiem, pieczarkami, pomidorami i serem? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź filet z dowolnej części kurczaka, najlepiej pasuje pierś. Wybierz małe, soczyste, ale gęste pomidory. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd sałatki. Weź grzyby średniej wielkości, śnieżnobiały kolor bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. Każdy ser będzie odpowiedni

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie wypłucz grzyby z ziemi pod bieżącą ciepłą lub zimną wodą. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Oczyść większe grzyby z folii.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Filet z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą, zanurz w garnku z wodą i zagotuj. Gotuj na średnim ogniu przez 20 minut po ugotowaniu. Następnie spuść wodę i całkowicie ostudź filet z kurczaka. Gotuj również pieczarki przez 10 minut po ugotowaniu, ostudź.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pomidory, usuń szypułki i pokrój w średnie plastry.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój ser w średniej wielkości kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój schłodzone pieczarki wzdłuż nogi na kilka kawałków mniej więcej tego samego rozmiaru co pomidory.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój schłodzony filet z kurczaka na średnie plastry w poprzek włókien.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj sos. Aby to zrobić, przygotuj niezbędne składniki. Sok z cytryny można zrobić samodzielnie, wyciskając go z cytryny. Zamiast czarnego pieprzu możesz wziąć mieszankę papryki. Sos będzie smaczniejszy, jeśli weźmiesz świeżo zmielony pieprz. Każda zieleń jest odpowiednia-szpinak, kolendra, koperek, pietruszka i inne.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W małym, głębokim pojemniku wymieszaj olej i sok z cytryny, dodaj pieprz i sól. Jeśli do przygotowania sałatki wziąłeś słony ser, nie solij sosu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Usuń wiotkie liście i twarde łodygi z zieleni, spłucz i osusz.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wymieszaj wszystkie składniki i spróbuj sałatki.

warzywa i dressing Dodaj do sałatki tuż przed podaniem. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Ser Adyghe - 240   kcal/100g

Podobne przepisy