skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pyszną sałatkę z kurczakiem, pieczarkami, pomidorami i serem? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź filet z dowolnej części kurczaka, najlepiej pasuje pierś. Wybierz małe, soczyste, ale gęste pomidory. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd sałatki. Weź grzyby średniej wielkości, śnieżnobiały kolor bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. Każdy ser będzie odpowiedni
Krok 2:
Dokładnie wypłucz grzyby z ziemi pod bieżącą ciepłą lub zimną wodą. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Oczyść większe grzyby z folii.
Krok 3:
Filet z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą, zanurz w garnku z wodą i zagotuj. Gotuj na średnim ogniu przez 20 minut po ugotowaniu. Następnie spuść wodę i całkowicie ostudź filet z kurczaka. Gotuj również pieczarki przez 10 minut po ugotowaniu, ostudź.
Krok 4:
Umyj pomidory, usuń szypułki i pokrój w średnie plastry.
Krok 5:
Pokrój ser w średniej wielkości kostkę.
Krok 6:
Pokrój schłodzone pieczarki wzdłuż nogi na kilka kawałków mniej więcej tego samego rozmiaru co pomidory.
Krok 7:
Pokrój schłodzony filet z kurczaka na średnie plastry w poprzek włókien.
Krok 8:
Przygotuj sos. Aby to zrobić, przygotuj niezbędne składniki. Sok z cytryny można zrobić samodzielnie, wyciskając go z cytryny. Zamiast czarnego pieprzu możesz wziąć mieszankę papryki. Sos będzie smaczniejszy, jeśli weźmiesz świeżo zmielony pieprz. Każda zieleń jest odpowiednia-szpinak, kolendra, koperek, pietruszka i inne.
Krok 9:
W małym, głębokim pojemniku wymieszaj olej i sok z cytryny, dodaj pieprz i sól. Jeśli do przygotowania sałatki wziąłeś słony ser, nie solij sosu.
Krok 10:
Usuń wiotkie liście i twarde łodygi z zieleni, spłucz i osusz.
Krok 11:
Wymieszaj wszystkie składniki i spróbuj sałatki.
warzywa i dressing Dodaj do sałatki tuż przed podaniem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Ser Adyghe - 240 kcal/100g