Sałatka Walki Byków

zwykłych produktów, bardzo proste i smaczne, na wakacje! Sałatka byków to kolejna odmiana popularnej i lubianej przez wszystkich sałatki z paluszkami krabowymi i kukurydzą. Ta opcja jest uzupełniona serem, pomidorami i grzankami, które sprawiają, że sałatka jest bardziej soczysta, ostrzejsza i bardziej interesująca w strukturze.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 8 g
tłuszcze 41 % 11 g
węglowodany 30 % 8 g
156 kcal
IG: 50 / 50 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę byków? Przygotuj składniki. Wstępnie rozmrozić paluszki krabowe, jeśli zostały zamrożone. Spuść płyn z kukurydzy. Zrobiłam połowę porcji w pierścieniu o średnicy 14 cm.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Uwolnij patyczki z opakowania. Film, w który owinięty jest każdy kij kraba, czasami nie jest dobrze usuwany. Aby ułatwić proces, przytrzymaj patyczki nad parą przez 1-3 sekundy. Obrane patyczki pokroić w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pomidory i pokrój w kostkę. Spuść sok uwolniony podczas krojenia, aby nie moczył innych składników.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce. Wybierz przede wszystkim pyszny ser, może być twardy lub półstały, bez substytutów tłuszczów mlecznych.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj sos. Przełóż czosnek przez prasę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj do majonezu i dobrze wymieszaj. Majonez najlepiej przygotować samodzielnie. Będzie smaczniejszy i zdrowszy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść pierścień do gotowania na talerzu i zacznij układać sałatkę warstwami, pokrywając każdą 1 łyżkę.l majonez: pomidory - paluszki krabowe - kukurydza - ser.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż sałatkę do lodówki na 1 godzinę do namoczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przed podaniem ułóż krakersy na sałatce i zdejmij pierścień. Weź krakersy z białego chleba o dowolnym odpowiednim smaku. Możesz je również przygotować samodzielnie w domu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Udekoruj sałatkę ziołami i podawaj. Smacznego!

zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak kupić paluszki krabowe? Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności produktu. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Ważne! Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz. To oznaka ponownego zamrożenia. Świeże patyki powinny być wolne od szarych i żółtych plam, sprężyste i lekko wilgotne. Jeśli produkt jest lepki, jest zepsuty.

jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g

Podobne przepisy