Sałatka z kukurydzy i jabłek

szybka i łatwa sałatka! Kawałek lata na twoim biurku! To łatwa, jasna, pyszna sałatka! Gotuje się bardzo szybko i pomoże Ci się wzmocnić i pozostać energicznym! Można go przygotować na świąteczny stół i rozpieszczać również w zwykły dzień! Bardzo ciekawe połączenie kwaśnego, słodkiego i słonego smaku. Mało kalorii, dużo zabawy!
AlenushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 38 % 6 g
węglowodany 56 % 9 g
89 kcal
IG: 56 / 44 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

jak zrobić sałatkę z kukurydzy i jabłek? Taką sałatkę można zrobić o każdej porze roku. Zimą i wiosną będzie kolorowym dodatkiem do stołu i przypomni o zbliżającym się nadejściu lata! Można go podawać z dowolnymi daniami mięsnymi i rybnymi. Latem, kiedy nie chcesz ciężkich i gorących potraw w upale, doskonale zastąpi lunch lub kolację. Cóż, jesienią przypomni Ci o jasnych ciepłych letnich dniach!
zacznijmy gotować.
1. Przygotuj wszystkie składniki sałatki
2. Dokładnie umyj jabłka, pomidory i liście sałaty
3. Pokrój pomidory w drobną kostkę, obierz jabłka, usuń rdzeń, pokrój na małe kawałki i skrop sokiem z cytryny, aby kawałki jabłka nie ciemniały. Rozerwij sałatkę rękami na małe kawałki.
4. Otwórz kukurydzę, odcedź płyn i wrzuć do sałatki
5. Otwórz oliwki i pokrój je w pierścienie
6. Wyciśnij sok z cytryny z umytej i pokrojonej na pół cytryny do sałatki
7. Dodaj olej roślinny, który lubisz
8. Sól do smaku. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Spróbuj sałatki i dodaj sól lub sok z cytryny, jeśli czegoś brakuje.

możesz włożyć do sałatki jabłko albo słodkie, jeśli lubisz słodszy smak, albo kwaśne jabłko, jeśli wolisz kwaśność.
oliwki mogą być zielone lub oliwki, w zależności od tego, co lubisz najbardziej.
kukurydzę można również wziąć nie tylko w puszkach, ale także mrożoną. Rozmrozić, spłukać przegotowaną wodą i do sałatki. A także w sezonie można kupić świeżą młodą kukurydzę cukrową i włożyć ją do sałatki. Więc oczywiście uzyskasz z niej maksymalne korzyści!
liście sałaty można również zastąpić kapustą pekińską lub sałatą lodową lub innymi rodzajami sałatek.
z olejem można również eksperymentować. Lepiej jest używać olejów tłoczonych na surowo. Tak będzie najlepiej dla zdrowia. Oliwa z oliwek ma neutralny smak. Spróbuj dodać kukurydzę. Ma zapach popu i przyjemny smak.
zrób tę wspaniałą sałatkę z jabłek i kukurydzy, a będziesz zadowolony!
smacznego!

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy