skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić sałatkę z kukurydzy i jabłek? Taką sałatkę można zrobić o każdej porze roku. Zimą i wiosną będzie kolorowym dodatkiem do stołu i przypomni o zbliżającym się nadejściu lata! Można go podawać z dowolnymi daniami mięsnymi i rybnymi. Latem, kiedy nie chcesz ciężkich i gorących potraw w upale, doskonale zastąpi lunch lub kolację. Cóż, jesienią przypomni Ci o jasnych ciepłych letnich dniach!
zacznijmy gotować.
1. Przygotuj wszystkie składniki sałatki
2. Dokładnie umyj jabłka, pomidory i liście sałaty
3. Pokrój pomidory w drobną kostkę, obierz jabłka, usuń rdzeń, pokrój na małe kawałki i skrop sokiem z cytryny, aby kawałki jabłka nie ciemniały. Rozerwij sałatkę rękami na małe kawałki.
4. Otwórz kukurydzę, odcedź płyn i wrzuć do sałatki
5. Otwórz oliwki i pokrój je w pierścienie
6. Wyciśnij sok z cytryny z umytej i pokrojonej na pół cytryny do sałatki
7. Dodaj olej roślinny, który lubisz
8. Sól do smaku. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Spróbuj sałatki i dodaj sól lub sok z cytryny, jeśli czegoś brakuje.
możesz włożyć do sałatki jabłko albo słodkie, jeśli lubisz słodszy smak, albo kwaśne jabłko, jeśli wolisz kwaśność.
oliwki mogą być zielone lub oliwki, w zależności od tego, co lubisz najbardziej.
kukurydzę można również wziąć nie tylko w puszkach, ale także mrożoną. Rozmrozić, spłukać przegotowaną wodą i do sałatki. A także w sezonie można kupić świeżą młodą kukurydzę cukrową i włożyć ją do sałatki. Więc oczywiście uzyskasz z niej maksymalne korzyści!
liście sałaty można również zastąpić kapustą pekińską lub sałatą lodową lub innymi rodzajami sałatek.
z olejem można również eksperymentować. Lepiej jest używać olejów tłoczonych na surowo. Tak będzie najlepiej dla zdrowia. Oliwa z oliwek ma neutralny smak. Spróbuj dodać kukurydzę. Ma zapach popu i przyjemny smak.
zrób tę wspaniałą sałatkę z jabłek i kukurydzy, a będziesz zadowolony!
smacznego!
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g