kiełbaski do grillowania w domu

pyszne, domowe, naturalne-najlepsze rozwiązanie na piknik! Kiełbaski do grillowania w domu to świetna alternatywa dla zakupionych półproduktów. Po spędzeniu niewielkiej ilości czasu na ich przygotowaniu można śmiało stwierdzić naturalność kompozycji, zgodność z technologią produkcji i przechowywania.
Mashenka♀Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 11 g
tłuszcze 62 % 21 g
węglowodany 6 % 2 g
237 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

do robienia domowych kiełbas lepiej jest używać dwóch rodzajów mięsa mielonego-kurczaka i wołowiny. Na własne życzenie i dla różnorodności smaków można zmienić kombinację i procent. Aby uzyskać całkowicie naturalne kiełbaski, samodzielnie przygotowujemy mięso mielone. Jeśli nie ma na to czasu, bierzemy sklep.

Połącz mieloną wołowinę i kurczaka w głębokiej misce. Smalec pokroić w drobną kostkę, dodać do mięsa mielonego i dobrze wymieszać. Smalec powinien być świeży, a nie słony.

obierz cebulę, czosnek i paprykę. Warzywa myjemy, cebulę i paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę, czosnek można posiekać, ale lepiej przepuścić przez prasę - wtedy równomiernie rozprowadzi się na mielonym mięsie. Dodaj warzywa do bazy mięsnej, dobrze wymieszaj.

następnie dodaj sól, paprykę, mielony pieprz, kolendrę, naturalną przyprawę do kurczaka do mięsa mielonego. Jeśli chcesz, możesz dodać inne ulubione przyprawy, gałka muszkatołowa dobrze sprawdza się w kiełbasach.

mięso mielone z przyprawami dobrze wymieszaj i dodaj bardzo zimną wodę. Zawartość miski ponownie dobrze wymieszaj, staramy się, aby mięso mielone było całkowicie jednorodne.

cienkie jelita wieprzowe są dokładnie myte wewnątrz i na zewnątrz. Ale lepiej jest użyć przygotowanej wersji sklepowej. Przed napełnieniem kiełbasek nie trzeba ich kroić na porcje. Napełniamy jeden, odcinamy, pozostawiając mały ogon i zawiązujemy kiełbasę. Najlepiej, jeśli długość każdego z nich wynosi 12-15 cm.

wypełnij jelito wieprzowe mięsem mielonym za pomocą dyszy na maszynce do mięsa lub użyj przyciętej właściwej części plastikowej butelki. Nie ubijaj zbyt mocno, w przeciwnym razie skorupa może pęknąć podczas smażenia.

kiełbaski są gotowe, można je smażyć od razu lub włożyć do zamrażarki w rezerwie. Przed gotowaniem należy całkowicie rozmrozić i wykonać około 10 nakłuć ostrą igłą na każdej kiełbasie. W procesie smażenia pomoże to zachować ich integralność.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g
  • Jelita wieprzowe - 602   kcal/100g
  • Mielona wołowina - 254   kcal/100g

Podobne przepisy