skład / składniki
metoda gotowania
do robienia domowych kiełbas lepiej jest używać dwóch rodzajów mięsa mielonego-kurczaka i wołowiny. Na własne życzenie i dla różnorodności smaków można zmienić kombinację i procent. Aby uzyskać całkowicie naturalne kiełbaski, samodzielnie przygotowujemy mięso mielone. Jeśli nie ma na to czasu, bierzemy sklep.
Połącz mieloną wołowinę i kurczaka w głębokiej misce. Smalec pokroić w drobną kostkę, dodać do mięsa mielonego i dobrze wymieszać. Smalec powinien być świeży, a nie słony.
obierz cebulę, czosnek i paprykę. Warzywa myjemy, cebulę i paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę, czosnek można posiekać, ale lepiej przepuścić przez prasę - wtedy równomiernie rozprowadzi się na mielonym mięsie. Dodaj warzywa do bazy mięsnej, dobrze wymieszaj.
następnie dodaj sól, paprykę, mielony pieprz, kolendrę, naturalną przyprawę do kurczaka do mięsa mielonego. Jeśli chcesz, możesz dodać inne ulubione przyprawy, gałka muszkatołowa dobrze sprawdza się w kiełbasach.
mięso mielone z przyprawami dobrze wymieszaj i dodaj bardzo zimną wodę. Zawartość miski ponownie dobrze wymieszaj, staramy się, aby mięso mielone było całkowicie jednorodne.
cienkie jelita wieprzowe są dokładnie myte wewnątrz i na zewnątrz. Ale lepiej jest użyć przygotowanej wersji sklepowej. Przed napełnieniem kiełbasek nie trzeba ich kroić na porcje. Napełniamy jeden, odcinamy, pozostawiając mały ogon i zawiązujemy kiełbasę. Najlepiej, jeśli długość każdego z nich wynosi 12-15 cm.
wypełnij jelito wieprzowe mięsem mielonym za pomocą dyszy na maszynce do mięsa lub użyj przyciętej właściwej części plastikowej butelki. Nie ubijaj zbyt mocno, w przeciwnym razie skorupa może pęknąć podczas smażenia.
kiełbaski są gotowe, można je smażyć od razu lub włożyć do zamrażarki w rezerwie. Przed gotowaniem należy całkowicie rozmrozić i wykonać około 10 nakłuć ostrą igłą na każdej kiełbasie. W procesie smażenia pomoże to zachować ich integralność.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g
- Jelita wieprzowe - 602 kcal/100g
- Mielona wołowina - 254 kcal/100g