łosoś lekko solony w domu-Gravlax

Ta ryba po prostu rozpływa się w ustach! Świetna przekąska na wakacje! Jak i z czym zwyczajowo jeść łososia małosolnego? Często podaje się go bez żadnych dodatków, pokrojonego w najcieńsze plastry. Lub budują małe eleganckie kanapki.
HalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 15 g
tłuszcze 19 % 5 g
węglowodany 23 % 6 g
184 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wybierz rybę. Tradycyjnie używa się łososia. Ale tacy przedstawiciele rodziny łososia, jak pstrąg, łosoś sockeye, Coho, Chinook, są również idealni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filety z łososia opłucz pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj go mieszanką soli i cukru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż folię spożywczą na stole lub dużej desce do krojenia. Połóż na nim łodygi kopru włoskiego, a na wierzchu filet z łososia skórą do dołu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posyp filety drobno posiekanym koperkiem-ciągłą, gęstą warstwą. Skrop wódką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Owinąć rybę szczelnie folią spożywczą, aby między łososiem a folią nie było powietrza.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść paczkę w odpowiednim rozmiarze pojemnika i umieść ładunek na wierzchu.I zapomnij o rybach na trzy dni. Po trzech dniach miąższ staje się gęstszy i jednocześnie delikatniejszy, a smak bardziej złożony. To już gravlax!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowy gravlax pokrój bardzo ostrym nożem w cienkie, półprzezroczyste plastry. Tradycyjne krojenie to ukośne plastry w poprzek fileta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Możesz wziąć czarny i biały chleb, miękki świeży lub chrupiący tosty, odpowiednie są krakersy, galety, pieczywo. Możesz dodać masło lub miękki ser śmietankowy, plastry jajka na twardo, plastry świeżej rzodkiewki lub ogórka. Nieostra musztarda lub chrzan, koperek, słodkie odmiany cebuli, kapary, cytryna lub limonka staną się odpowiednimi akcentami smakowymi.

Gravlax dosłownie tłumaczy się jako "zakopany łosoś". Od niepamiętnych czasów mieszkańcy Szwecji, Finlandii, Norwegii, Danii i Islandii łowili ryby i oczywiście łososia. Aby uratować łososia na przyszłość, obficie posypano go grubą solą i zakopano w piasku w pobliżu linii przypływu. Tam, pod ziemią, odbył się proces fermentacji, dzięki któremu ryba stała się delikatna i nabrała charakterystycznego smaku.
w dzisiejszych czasach nikt oczywiście nie zakopuje ryb. Aby odtworzyć ten proces, używamy folii spożywczej, a przyprawy pomagają nam naśladować smak tego bardzo lekko solonego" Zakopanego " łososia-umiarkowanie słonego, lekko słodkiego, nieuchwytnie pikantnego, dosłownie rozpływającego się w ustach.
ten przepis jest podstawowy i zawiera tylko niezbędne składniki. Gorąco polecam zacząć od niego. Następnie, po zrozumieniu smaku gravlax, możesz rozpocząć eksperymenty kulinarne: dodaj biały, czarny lub różowy pieprz, chrzan, imbir, skórkę z cytryny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g

Podobne przepisy