Sałatka z wieprzowiną i piklami

szybka i satysfakcjonująca sałatka z dostępnych składników. Uwielbiam sałatki mięsne. Łączą w sobie sytość i wspaniały smak. Kilka razy robiłem sałatki z wędzoną kiełbasą, ale w obecności majonezu takie sałatki są zbyt tłuste. Dlatego wolę mniej tłustą karbonadę, szynkę lub wieprzowinę (odcinając całą tłustą część).
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 6 g
tłuszcze 57 % 12 g
węglowodany 14 % 3 g
147 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotowana wędzona wieprzowina pokrojona w paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ogórki również pokroić w paski. Dobrze opłucz liście sałaty, osusz i pokrój w cienkie paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój jabłko w małe paski lub zetrzyj na grubej tarce. Skrop jabłko sokiem z cytryny i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W salaterce połącz wieprzowinę, ogórki, jabłko i liście sałaty. Dopraw majonezem i dobrze wymieszaj.

pikle można zastąpić marynowanymi.

możesz wziąć dowolne liście sałaty. Liście sałatek frillis lub CORN są tutaj bardzo dobre.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Bujenina - 233   kcal/100g
  • Sałata Lodowa - 14   kcal/100g

Podobne przepisy