sałatka owocowa deser bananowo-jabłkowy

soczysty deser owocowy! smaczne i zdrowe! Sałatka owocowa z bananów i jabłek to świetne słodkie danie w pośpiechu! Skład sałatki może się różnić w zależności od pory roku, najważniejsze jest to, że wszystkie składniki są miękkie. Brzoskwinie, świeże lub w puszkach, słodkie winogrona o cienkiej skórce i bez pestek idealnie uzupełnią taką sałatkę. Ważne jest, aby przygotować taką sałatkę tuż przed podaniem, aby nie kapała i była jak najbardziej świeża. Pamiętaj, aby używać świeżej, naturalnej, dobrej jakości śmietany.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 21 % 6 g
węglowodany 71 % 20 g
137 kcal
IG: 24 / 29 / 48

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować sałatkę owocową z bananów i jabłek, przygotuj jabłko, banan, pomarańczę, cytrynę na sok, śmietanę, cukier granulowany i trochę orzechów włoskich.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj słodki sos sałatkowy: połącz śmietanę z granulowanym cukrem, sokiem z cytryny i wymieszaj. Tutaj możesz dodać do sosu trochę słodkich przypraw, na przykład mielony cynamon, startą gałkę muszkatołową, a trochę naturalnej wanilii będzie całkowicie korzystną opcją.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odłóż sos na bok, zajmijmy się owocami. Ponieważ jabłka i banany mają tendencję do ciemnienia, zacznijmy od pomarańczy. Dokładnie opłucz, odetnij skórkę (nie wyrzucaj tak cennego produktu, możesz zrobić pomarańczowe kandyzowane owoce ze skórki pomarańczowej). Pokrój miąższ pomarańczy na małe plasterki, jednocześnie usuwając wszystkie nasiona i twarde żyły.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sos do pomarańczy, wymieszaj. Banan należy obrać, miąższ pokroić w drobną kostkę lub plasterki. posiekane banany natychmiast włóż do miski na pomarańcze, sos i natychmiast wymieszaj, aby banany się nie ściemniały.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Robimy to samo z jabłkami: dokładnie myjemy, odcinamy skórkę, usuwamy rdzeń, wcieramy miąższ na grubej tarce i natychmiast wysyłamy do pozostałych składników, mieszamy, aby nie ciemniły.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pozostaje tylko dodać trochę miękkich orzechów do sałatki owocowej. Posiekane lekko prażone orzechy włoskie będą idealne! Całkowicie wymieszaj. Sałatka owocowa z bananów i jabłek jest gotowa do podania!

danie można ozdobić na wierzchu, gdy podaje się starte orzechy, czekoladę, płatki kokosowe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy