klasyczna sałatka Waldorf z jabłkiem selera i kurczakiem

najsmaczniejszy, apetyczny, jasny, świąteczny, soczysty! Klasyczna sałatka Waldorf (Waldorf) z selerem, jabłkiem i kurczakiem przygotujemy z gotowego fileta z kurczaka, czyli nie do końca według klasyki. Ale okazuje się, że jest jeszcze smaczniejszy! To świetne danie na obiad, szybką przekąskę, świąteczny stół!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 7 g
tłuszcze 46 % 11 g
węglowodany 25 % 6 g
146 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczną sałatkę Waldorf z selerem, jabłkiem i kurczakiem? Zacznij przygotowywać sałatkę od sosu. Możesz użyć dowolnego majonezu do smaku, mam oliwkę, ale możesz też domowej roboty. Oprócz tych składników możesz dodać płynny miód i skórkę z cytryny do dressingu, ale będzie to już odstępstwo od klasycznego przepisu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz majonez, sok z cytryny i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz przygotuj podstawowe składniki sałatki. Sałatkę Romano można zastąpić gotową mieszanką sałatkową.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Filet z kurczaka gotować do miękkości we wrzącej wodzie z dodatkiem soli, ziela angielskiego, liści laurowych i łodygi selera. Wyjmij gotowy filet z bulionu, osusz i pokrój na małe plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jeśli winogrona są duże, pokrój je na pół. Wskazane jest przyjmowanie winogron bez pestek, czerwonych lub zielonych, do smaku. Jeśli winogrona mają pestki, usuń je.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj liście sałaty, osusz i pokrój na duże kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj łodygi selera i pokrój w małe plasterki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Orzechy włoskie radzę dokładnie spłukać (nakłada się na nie chemikalia, aby były dłużej przechowywane), a następnie kalcynować na suchej patelni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jabłko umyć, wydrążyć i pokroić w małe plasterki. Lepiej używaj soczystych jabłek, odpowiednie są odmiany Pink lady, granny smith itp. Jabłka lepiej pokroić na ostatnie, aby nie miały czasu na ciemnienie. Aby sałatka była nie tylko smaczna, ale także jasna, piękna, wybierz czerwone jabłka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W misce połącz kurczaka, jabłka, sałatę Romano, seler, winogrona i orzechy włoskie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wszystko delikatnie wymieszaj. Polej sałatkę dressingiem i delikatnie wymieszaj. Możesz natychmiast podać sałatkę do stołu. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy