majonez bez jajek w blenderze

pyszne, naturalne, ze zwykłych potraw! Majonez bez jajek w blenderze to przepis na popularny i lubiany przez wszystkich sos, który przygotowuje się dosłownie w 5 minut. Jest odpowiedni dla tych, którzy nie ufają zakupionemu majonezowi lub boją się obecności surowych jaj w składzie domowej roboty.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 95 % 62 g
węglowodany 3 % 2 g
551 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić majonez bez jajek w blenderze? Przygotuj jedzenie. Bardzo radzę wziąć olej do przygotowania majonezu bez zapachu, rafinowany. Oleje z pierwszego tłoczenia mają zwykle charakterystyczną goryczkę, są dobre w sałatkach, ale w sosie mogą się nie podobać. Sam olej może być słonecznikiem, oliwą, dowolnym, który jest pod ręką. Zawartość tłuszczu w mleku może być również Dowolna. Aby zrobić majonez, potrzebujesz blendera zanurzeniowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej olej do wysokiej szklanki, która zwykle towarzyszy blenderowi zanurzeniowemu. Następnie wlej mleko. Ponieważ ciecze mają różne gęstości, rozwarstwiają się.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zanurz blender zanurzeniowy w szklance i zacznij ubijać. Mleko i masło natychmiast połączą się, masa stanie się biała. W miarę ubijania zacznie gęstnieć. To, jak bardzo SOS natychmiast zgęstnieje, zależy od rodzaju używanego masła i zawartości tłuszczu w mleku. Mój majonez nie zgęstniał od razu, to nie jest straszne, naprawimy to później. Ubijaj przez kilka minut, nie więcej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj musztardę. Wybierz go do smaku, jeśli jest ostry, włóż trochę, słodki-więcej. Dodaj sól, wlej ocet. Zamiast jabłka odpowiedni jest również sok z białego wina lub cytryny. Ponownie uderz majonez blenderem. Jeśli jest płynny, wlej trochę oleju roślinnego do pożądanej gęstości cienkim strumieniem. Spróbuj majonezu. Dodaj te składniki, których brakuje. Wymieszaj jeszcze raz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś gotowy sos do szklanego słoika i włóż do lodówki. Może być przechowywany dłużej niż zwykle, ponieważ kompozycja nie zawiera surowych jaj. Ale nadal lepiej gotować w małych porcjach-świeży majonez smakuje lepiej. Dopraw nim sałatki lub podawaj z innymi potrawami jako sos. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g

Podobne przepisy