skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. W zależności od celu przygotowania nalewki różne są metody i zestaw składników. Oprócz suszonych śliwek możesz użyć innych ziół leczniczych i przypraw, aby nadać napojowi przyjemny aromat i smak. Bimber powinien być dobrej jakości, oczyszczony.
Krok 2:
Do nalewki używamy suszonych śliwek bez pestek, jeśli jest z pestkami, musisz je usunąć. Śliwki dobrze myjemy, ponieważ robimy nalewkę, a nie Wino i nie potrzebujemy fermentacji. Pokrój owoce suszonych śliwek na kilka kawałków.
Krok 3:
Oprócz suszonych śliwek możesz dodać kilka groszków ziela angielskiego, goździki, które lubią smak cynamonu lub waniliny, mogą dodać te przyprawy. Ale w każdym biznesie najważniejsza jest miara, nadmiar przypraw może zagłuszyć i zepsuć naturalny smak napoju. Suche dodatki można zmielić wałkiem do ciasta, aby uzyskać lepszy smak napoju, lub można pozostawić w całości, nalewka nadal nabierze smaku przypraw.
Krok 4:
Włóż suszone śliwki i Dodatki do szklanego czystego pojemnika, napełnij zawartość bimbrem. Zamykamy Pojemnik gumową pokrywką i usuwamy go w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej na 10-15 dni.
Krok 5:
W tym okresie codziennie wstrząsaj miksturą, aby uzyskać najlepszy napar.
Krok 6:
Następnie przefiltruj napój przez gazę złożoną w kilku warstwach i wlej do szklanych butelek, zamknij je pokrywkami i wyjmij w chłodne miejsce do dalszego przechowywania. Im dłużej napój stoi, tym ciemniejszy będzie jego kolor i bogatszy smak. Taka nalewka jest przechowywana przez około rok, z zastrzeżeniem warunków przechowywania.
suszone śliwki to bardzo zdrowy suszony owoc, który zawiera wiele witamin i minerałów, które po zaparzeniu przechodzą do napoju. A baza alkoholowa w tym przypadku działa jak katalizator, przenosząc te substancje przez naczynia w całym ciele. Nalewka z suszonych śliwek pomaga oczyścić organizm z toksyn i toksyn, leczy różne infekcje, ma właściwości żółciopędne, moczopędne i przeczyszczające. Jednak taką nalewkę, jak każdy lek, należy stosować w umiarkowanych dawkach i za zgodą lekarza prowadzącego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Goździk - 323 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Bimber - 295 kcal/100g