Nalewka z suszonych śliwek na bimber w domu

domowy napój alkoholowy o właściwościach leczniczych. Na bazie suszonych śliwek można przygotować nie tylko pyszny napój alkoholowy na ucztę, ale także nalewkę leczniczą. Aby uzyskać najlepszy smak, możesz użyć różnych przypraw i pachnących ziół do przygotowania nalewki.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 5 g
290 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 14 D 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. W zależności od celu przygotowania nalewki różne są metody i zestaw składników. Oprócz suszonych śliwek możesz użyć innych ziół leczniczych i przypraw, aby nadać napojowi przyjemny aromat i smak. Bimber powinien być dobrej jakości, oczyszczony.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do nalewki używamy suszonych śliwek bez pestek, jeśli jest z pestkami, musisz je usunąć. Śliwki dobrze myjemy, ponieważ robimy nalewkę, a nie Wino i nie potrzebujemy fermentacji. Pokrój owoce suszonych śliwek na kilka kawałków.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oprócz suszonych śliwek możesz dodać kilka groszków ziela angielskiego, goździki, które lubią smak cynamonu lub waniliny, mogą dodać te przyprawy. Ale w każdym biznesie najważniejsza jest miara, nadmiar przypraw może zagłuszyć i zepsuć naturalny smak napoju. Suche dodatki można zmielić wałkiem do ciasta, aby uzyskać lepszy smak napoju, lub można pozostawić w całości, nalewka nadal nabierze smaku przypraw.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż suszone śliwki i Dodatki do szklanego czystego pojemnika, napełnij zawartość bimbrem. Zamykamy Pojemnik gumową pokrywką i usuwamy go w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej na 10-15 dni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym okresie codziennie wstrząsaj miksturą, aby uzyskać najlepszy napar.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie przefiltruj napój przez gazę złożoną w kilku warstwach i wlej do szklanych butelek, zamknij je pokrywkami i wyjmij w chłodne miejsce do dalszego przechowywania. Im dłużej napój stoi, tym ciemniejszy będzie jego kolor i bogatszy smak. Taka nalewka jest przechowywana przez około rok, z zastrzeżeniem warunków przechowywania.

suszone śliwki to bardzo zdrowy suszony owoc, który zawiera wiele witamin i minerałów, które po zaparzeniu przechodzą do napoju. A baza alkoholowa w tym przypadku działa jak katalizator, przenosząc te substancje przez naczynia w całym ciele. Nalewka z suszonych śliwek pomaga oczyścić organizm z toksyn i toksyn, leczy różne infekcje, ma właściwości żółciopędne, moczopędne i przeczyszczające. Jednak taką nalewkę, jak każdy lek, należy stosować w umiarkowanych dawkach i za zgodą lekarza prowadzącego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Bimber - 295   kcal/100g

Podobne przepisy