skład / składniki
metoda gotowania
skórkę pomarańczową należy przygotować z wyprzedzeniem. Aby to zrobić, górna cienka pomarańczowa warstwa jest usuwana z pomarańczy. Musisz usunąć tak cienko, aby nie dotknąć białej warstwy, która może nadać napojowi niepotrzebną gorycz. Następnie skórka jest suszona przez kilka dni i jest gotowa do użycia. Nie możesz go wysuszyć samodzielnie, ale kupić gotową wersję w sklepie.
włóż nieobrane orzeszki piniowe do szklanego lub emaliowanego naczynia i zalej wrzącą wodą, aby orzechy były całkowicie pokryte. Pozostaw orzechy we wrzącej wodzie na pięć minut, po spuszczeniu wody. Czynność tę należy wykonać jeszcze 2 razy, a następnie spłukać orzechy przegotowaną wodą i przenieść do szklanego pojemnika (odpowiedni jest zwykły litrowy słoik).
dodaj granulowany cukier, skórkę, liść porzeczki do orzechów w pojemniku. Wlej również wanilinę do pozostałych składników. Napełnij zawartość pojemnika wódką, a następnie dokładnie wymieszaj.
szczelnie zamknij pojemnik pokrywką i umieść go w ciemnym miejscu na półtora tygodnia. Temperatura w pomieszczeniu powinna być pokojowa. W tym czasie pojemnik z nalewką należy aktywnie wstrząsnąć 4-5 razy.
po upływie określonego czasu filtrujemy nalewkę przez grubą warstwę gazy. Wlej płyn do butelki i włóż do lodówki (lub piwnicy) na 5 dni. W tym czasie napój ustąpi i można go podać do stołu. Jeśli wakacje lub spotkania z przyjaciółmi nie są planowane w najbliższej przyszłości, wyjmujemy butelkę z nalewką do lodówki lub piwnicy.
napój jest dobrze i długo przechowywany bez utraty smaku. Udanych eksperymentów!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g