Nalewka na orzeszki piniowe

pyszny napój alkoholowy. Zrób to sam! Nalewka z orzeszków piniowych to napój o delikatnym smaku i aromacie, który jest łatwy do picia. Uważa się również, że taka nalewka ma właściwości lecznicze. Zamiast wódki możesz użyć bimberu lub rozcieńczonego alkoholu, liście porzeczki i skórka pomarańczowa sprawiają, że smak cedru jest bardziej interesujący i łagodny. Siła powstałej nalewki wynosi około 40 stopni, a okres przydatności do spożycia jest długi - do pięciu lat w piwnicy.
tusikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 40 % 4 g
węglowodany 50 % 5 g
266 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 15 d

skórkę pomarańczową należy przygotować z wyprzedzeniem. Aby to zrobić, górna cienka pomarańczowa warstwa jest usuwana z pomarańczy. Musisz usunąć tak cienko, aby nie dotknąć białej warstwy, która może nadać napojowi niepotrzebną gorycz. Następnie skórka jest suszona przez kilka dni i jest gotowa do użycia. Nie możesz go wysuszyć samodzielnie, ale kupić gotową wersję w sklepie.

włóż nieobrane orzeszki piniowe do szklanego lub emaliowanego naczynia i zalej wrzącą wodą, aby orzechy były całkowicie pokryte. Pozostaw orzechy we wrzącej wodzie na pięć minut, po spuszczeniu wody. Czynność tę należy wykonać jeszcze 2 razy, a następnie spłukać orzechy przegotowaną wodą i przenieść do szklanego pojemnika (odpowiedni jest zwykły litrowy słoik).

dodaj granulowany cukier, skórkę, liść porzeczki do orzechów w pojemniku. Wlej również wanilinę do pozostałych składników. Napełnij zawartość pojemnika wódką, a następnie dokładnie wymieszaj.

szczelnie zamknij pojemnik pokrywką i umieść go w ciemnym miejscu na półtora tygodnia. Temperatura w pomieszczeniu powinna być pokojowa. W tym czasie pojemnik z nalewką należy aktywnie wstrząsnąć 4-5 razy.

po upływie określonego czasu filtrujemy nalewkę przez grubą warstwę gazy. Wlej płyn do butelki i włóż do lodówki (lub piwnicy) na 5 dni. W tym czasie napój ustąpi i można go podać do stołu. Jeśli wakacje lub spotkania z przyjaciółmi nie są planowane w najbliższej przyszłości, wyjmujemy butelkę z nalewką do lodówki lub piwnicy.

napój jest dobrze i długo przechowywany bez utraty smaku. Udanych eksperymentów!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy