skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na nalewkę. Bazę alkoholową do nalewki należy starannie wybrać, aby nie natknąć się na podrobiony produkt. Możesz użyć wódki, alkoholu lub koniaku. Jabłka powinny być dobrze dojrzałe, słodkie, pachnące. Lepiej jest brać odmiany zimowe, są bardziej jędrne. Miękkie owoce podczas infuzji mogą natychmiast zamienić się w owsiankę i zepsuć produkt.
Krok 2:
Dobrze umyj jabłka, wysusz je ręcznikiem papierowym. Usuń rdzeń z nasionami. Razem w skórce pokrój miąższ na małe kostki.
Krok 3:
Włóż kawałki owoców do słoika (lepiej wziąć mały szklany pojemnik na próbkę), napełnij jabłka wódką, aby płyn zakrył zawartość słoika o kilka centymetrów wyżej. Odstawiamy słoik na 15 minut. po określonym czasie można zauważyć, że płyn w puszce stał się znacznie mniejszy. Jabłka wchłonęły płyn.
Krok 4:
Dodaj trochę więcej wódki. Zamykamy słoik pokrywką i usuwamy go w ciemnym, chłodnym miejscu na dwa tygodnie.
Krok 5:
Po określonym czasie wyjmujemy słoik z jabłkami. Wlej wódkę ze słoika przez gazę. Jeśli jabłka nasączone alkoholem nie chcesz wyrzucać, możesz ich użyć do przygotowania deserów dla dorosłych.
Krok 6:
Gotuj syrop cukrowy z wody z cukrem. Wlej wodę do metalowej miski, dodaj cukier. Mieszamy, aż cukier się rozpuści, podpalamy, doprowadzamy mieszaninę do wrzenia i gotujemy parę min. Usuń piankę utworzoną na powierzchni. Pozwól syropowi ostygnąć do temperatury pokojowej. Wlej go do pojemnika z wódką, wymieszaj, pozostaw do zaparzenia na kilka godzin.
Krok 7:
Następnie przefiltruj przez gazę wyłożoną bawełną. Powstałą nalewkę butelkujemy, zatykamy i przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu. Okazuje się pyszny napój o przyjemnym smaku jabłkowym i aromacie o sile około 15 stopni.
*
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g