skład / składniki
gotowanie krok po kroku
najpierw pokrój chleb żytni na porcje, połóż na blasze do pieczenia i włóż do bardzo słabo nagrzanego piekarnika. Czekamy, aż chleb lekko się zrumieni i wyschnie.
teraz bierzemy dobrze umyty i wysuszony szklany 3-litrowy słoik, wkładamy do niego krakersy i napełniamy je stromą wrzącą wodą. Teraz dodaj 3 łyżki. cukier granulowany i poczekaj, aż masa ostygnie.
następnie weź szklankę ciepłej wody i wlej do niej suche drożdże. Gdy woda ostygnie w 3-litrowym słoiku do temperatury ciała osoby, wlej do niego roztwór drożdży i wymieszaj. Następnie przykrywamy 3-litrowy słoik z naszą mieszanką pokrywką lub spodkiem i umieszczamy w ciepłym miejscu na dwa dni.
po tym czasie wyjmujemy słoik, zdejmujemy pokrywkę i ostrożnie filtrujemy powstały kwas chlebowy przez gazę lub sito. Wlej nasz kwas chlebowy do butelki, schłodź w lodówce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Chleb żytni formowany - 217 kcal/100g
- Czarny chleb - 217 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g