kwas chlebowy

popularny rosyjski napój orzeźwiający. Przygotowanie jest łatwe i szybkie! Jak zrobić kwas chlebowy? Dawno temu zadałam sobie takie pytanie. To już nie jest dla mnie tajemnicą. Wszystko jest elementarne, ale potrzebujesz tylko wody, cukru i suchych drożdży oraz odrobiny cierpliwości. Przejdź przez krótki proces gotowania i voila! Prosty staroruski orzeźwiający napój na stole. Czy wiesz, jak przygotować prawdziwy domowy kwas chlebowy, który jest odpowiedni do każdego jedzenia? Jeśli nie, podzielę się z Tobą kulinarnym przepisem na kwas chlebowy.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 91 % 10 g
45 kcal
IG: 0 / 67 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D 7 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.

najpierw pokrój chleb żytni na porcje, połóż na blasze do pieczenia i włóż do bardzo słabo nagrzanego piekarnika. Czekamy, aż chleb lekko się zrumieni i wyschnie.

teraz bierzemy dobrze umyty i wysuszony szklany 3-litrowy słoik, wkładamy do niego krakersy i napełniamy je stromą wrzącą wodą. Teraz dodaj 3 łyżki. cukier granulowany i poczekaj, aż masa ostygnie.

następnie weź szklankę ciepłej wody i wlej do niej suche drożdże. Gdy woda ostygnie w 3-litrowym słoiku do temperatury ciała osoby, wlej do niego roztwór drożdży i wymieszaj. Następnie przykrywamy 3-litrowy słoik z naszą mieszanką pokrywką lub spodkiem i umieszczamy w ciepłym miejscu na dwa dni.

po tym czasie wyjmujemy słoik, zdejmujemy pokrywkę i ostrożnie filtrujemy powstały kwas chlebowy przez gazę lub sito. Wlej nasz kwas chlebowy do butelki, schłodź w lodówce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Chleb żytni formowany - 217   kcal/100g
  • Czarny chleb - 217   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy