Likier pomarańczowy

Jasny jak słońce pyszny i aromatyczny Likier z pomarańczy. Dzielę się innym przepisem na domowy likier. Tym razem z pomarańczy. Kolejny wspaniały przepis w mojej kolekcji. Daję proporcje na 4 pomarańcze. Sama zrobiłam połowę porcji. Okazało się, że jedna mała butelka i połowa drugiej. Jeśli potrzebujesz więcej, zwiększ proporcje w następujący sposób: na każde 100 ml wódki weź 1 pomarańczę, 100 g cukru i 100 ml wody. Pomarańcze najlepiej przyjmować z cienką skórką, jasnopomarańczową i pachnącą.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 25 g
153 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować likier pomarańczowy w domu, potrzebujemy: pomarańczy, wódki, cukru i wody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pomarańcze sparzyć wrzącą wodą i spłukać ciepłą wodą. Następnie wytrzyj owoce ręcznikiem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj skórkę pomarańczową, uważając, aby nie dotknąć białej części, aby gotowy Likier nie był gorzki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż skórkę do słoika, polej wódką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zamknij pokrywkę i wstaw do lodówki na 5 dni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Złóż Pozostałe pomarańcze do torby i włóż do lodówki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Szóstego dnia odcedź nalewkę. Wyrzuć skórkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyciśnij sok z pomarańczy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni wymieszaj wyciśnięty sok pomarańczowy, wodę i cukier. Gotuj na wolnym ogniu, mieszając, aż cały cukier się rozpuści. Nie doprowadzaj do wrzenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Schłodzić gotowy syrop. Jeśli gotujesz syrop dłużej, zgęstnieje bardziej, a tym bardziej powstanie lepki i skoncentrowany Likier.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wymieszaj syrop pomarańczowy z nalewką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej alkohol do butelki, zakorkuj i wstaw do lodówki na 2-3 dni.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowa twarz powinna być lekko lepka, o jasnym pomarańczowym smaku i aromacie. Smacznego!

Likier pomarańczowy przygotowany w domu będzie doskonałą ozdobą każdego świątecznego stołu, a jego niezapomniany smak i aromat nie pozostawi nikogo obojętnym. Goście z pewnością poproszą Cię o podzielenie się przepisem na Likier pomarańczowy, który można spożywać zarówno w czystej postaci, jak i jako część różnych koktajli. Napój ten można również dodawać do wypieków i deserów, przyprawiać sałatkami.

w zależności od konsystencji syropu pomarańczowego konsystencja gotowego likieru będzie gęstsza lub bardziej płynna.

pięknie zapakowana butelka takiego likieru może służyć jako oryginalny prezent.

moc alkoholu można regulować, zastępując wódkę alkoholem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy