skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować likier pomarańczowy w domu, potrzebujemy: pomarańczy, wódki, cukru i wody.
Krok 2:
Pomarańcze sparzyć wrzącą wodą i spłukać ciepłą wodą. Następnie wytrzyj owoce ręcznikiem.
Krok 3:
Zetrzyj skórkę pomarańczową, uważając, aby nie dotknąć białej części, aby gotowy Likier nie był gorzki.
Krok 4:
Włóż skórkę do słoika, polej wódką.
Krok 5:
Zamknij pokrywkę i wstaw do lodówki na 5 dni.
Krok 6:
Złóż Pozostałe pomarańcze do torby i włóż do lodówki.
Krok 7:
Szóstego dnia odcedź nalewkę. Wyrzuć skórkę.
Krok 8:
Wyciśnij sok z pomarańczy.
Krok 9:
Na patelni wymieszaj wyciśnięty sok pomarańczowy, wodę i cukier. Gotuj na wolnym ogniu, mieszając, aż cały cukier się rozpuści. Nie doprowadzaj do wrzenia.
Krok 10:
Schłodzić gotowy syrop. Jeśli gotujesz syrop dłużej, zgęstnieje bardziej, a tym bardziej powstanie lepki i skoncentrowany Likier.
Krok 11:
Wymieszaj syrop pomarańczowy z nalewką.
Krok 12:
Wlej alkohol do butelki, zakorkuj i wstaw do lodówki na 2-3 dni.
Krok 13:
Gotowa twarz powinna być lekko lepka, o jasnym pomarańczowym smaku i aromacie. Smacznego!
Likier pomarańczowy przygotowany w domu będzie doskonałą ozdobą każdego świątecznego stołu, a jego niezapomniany smak i aromat nie pozostawi nikogo obojętnym. Goście z pewnością poproszą Cię o podzielenie się przepisem na Likier pomarańczowy, który można spożywać zarówno w czystej postaci, jak i jako część różnych koktajli. Napój ten można również dodawać do wypieków i deserów, przyprawiać sałatkami.
w zależności od konsystencji syropu pomarańczowego konsystencja gotowego likieru będzie gęstsza lub bardziej płynna.
pięknie zapakowana butelka takiego likieru może służyć jako oryginalny prezent.
moc alkoholu można regulować, zastępując wódkę alkoholem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g