Zacier na pszenicy bez drożdży

Zacier do robienia domowego bimbru pszennego! Jak łatwo i szybko przygotować zacier do przygotowania domowego, pachnącego bimbru chlebowego. Potrzebujesz dobrej pszenicy i cukru-całkowicie naturalnych składników! Bimber z takiego zacieru okazuje się doskonały!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 95 % 20 g
85 kcal
IG: 30 / 0 / 70

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 22 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Pszenica będzie potrzebna nieprzetworzona, najlepiej ją kupić na przykład w sklepach zoologicznych. Kupuję pszenicę jako paszę dla kurczaków-świetnie nadaje się do zacieru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Nie myj pszenicy: na powierzchni ziaren znajduje się wiele bakterii powodujących fermentację. Wystarczy posortować ziarna ze śmieci.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż ziarna do pojemnika fermentacyjnego i trochę napełnij wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pozostaw na kilka dni, aby ziarna trochę się wykluły - zaczęły kiełkować.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cukier, wlej pozostałą wodę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Owinąć gardło pojemnika gazą i umieścić w ciepłym miejscu na 2 dni. Za kilka dni zakwas do przygotowania zacieru będzie gotowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po dwóch dniach załóż jednorazową rękawicę na wierzch i ponownie umieść w ciepłym miejscu do fermentacji.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po napompowaniu rękawicy rozpoczął się proces fermentacji. Może trwać od 7 do 14 dni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po zakończeniu fermentacji rękawica ponownie się opróżnia. Gotowość zacieru można również sprawdzić za pomocą płonącej zapałki: jeśli zapałka pali się i nie gaśnie nad szyjką słoika, zacier jest gotowy do destylacji.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Odcedź zacier za pomocą sita lub gazy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Tak to wygląda.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zacier jest gotowy. Miłego użytkowania!

Zacier bez drożdży jest najcenniejszym produktem do przygotowania bimbru. Najważniejsze-weź wysokiej jakości pszenicę!

Destyluj go w bimberie. Następnie rozcieńczyć powstały bimber wodą do siły 20 stopni (jeśli nie masz alkoholometru, 400 ml wody na 1 litr bimbru) i ponownie destylować. Podczas drugiej destylacji Zbierz osobno pierwsze 100 ml i ostatnie 100 ml bimbru. Są to tak zwane głowy i ogony, które nie nadają się do spożycia i należy je wylać.

również przed drugą destylacją możesz oczyścić bimber węglem aktywnym: na 1 litr bimbru dodaj 50 g pokruszonego węgla i pozostaw na 2 dni. Następnie odcedź i wykonaj drugą destylację.

miłego jedzenia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kiełkująca pszenica - 198   kcal/100g

Podobne przepisy