skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Pszenica będzie potrzebna nieprzetworzona, najlepiej ją kupić na przykład w sklepach zoologicznych. Kupuję pszenicę jako paszę dla kurczaków-świetnie nadaje się do zacieru.
Krok 2:
Nie myj pszenicy: na powierzchni ziaren znajduje się wiele bakterii powodujących fermentację. Wystarczy posortować ziarna ze śmieci.
Krok 3:
Włóż ziarna do pojemnika fermentacyjnego i trochę napełnij wodą.
Krok 4:
Pozostaw na kilka dni, aby ziarna trochę się wykluły - zaczęły kiełkować.
Krok 5:
Dodaj cukier, wlej pozostałą wodę.
Krok 6:
Owinąć gardło pojemnika gazą i umieścić w ciepłym miejscu na 2 dni. Za kilka dni zakwas do przygotowania zacieru będzie gotowy.
Krok 7:
Po dwóch dniach załóż jednorazową rękawicę na wierzch i ponownie umieść w ciepłym miejscu do fermentacji.
Krok 8:
Po napompowaniu rękawicy rozpoczął się proces fermentacji. Może trwać od 7 do 14 dni.
Krok 9:
Po zakończeniu fermentacji rękawica ponownie się opróżnia. Gotowość zacieru można również sprawdzić za pomocą płonącej zapałki: jeśli zapałka pali się i nie gaśnie nad szyjką słoika, zacier jest gotowy do destylacji.
Krok 10:
Odcedź zacier za pomocą sita lub gazy.
Krok 11:
Tak to wygląda.
Krok 12:
Zacier jest gotowy. Miłego użytkowania!
Zacier bez drożdży jest najcenniejszym produktem do przygotowania bimbru. Najważniejsze-weź wysokiej jakości pszenicę!
Destyluj go w bimberie. Następnie rozcieńczyć powstały bimber wodą do siły 20 stopni (jeśli nie masz alkoholometru, 400 ml wody na 1 litr bimbru) i ponownie destylować. Podczas drugiej destylacji Zbierz osobno pierwsze 100 ml i ostatnie 100 ml bimbru. Są to tak zwane głowy i ogony, które nie nadają się do spożycia i należy je wylać.
również przed drugą destylacją możesz oczyścić bimber węglem aktywnym: na 1 litr bimbru dodaj 50 g pokruszonego węgla i pozostaw na 2 dni. Następnie odcedź i wykonaj drugą destylację.
miłego jedzenia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kiełkująca pszenica - 198 kcal/100g