skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz podane składniki. Możesz wziąć przegotowaną wodę. Ilość cukru wskazana jest na słodki napój, jeśli chcesz zmniejszyć słodycz, zmniejsz określoną ilość lub zastąp miodem.
Krok 2:
Przenieś żurawinę do wygodnego naczynia. Pojemnik nie powinien być wykonany z materiałów utleniających, aby zachować witaminę C zawartą w jagodach.
Krok 3:
Za pomocą drewnianego popychacza zetrzyj wszystkie jagody, aż sok się uwolni.
Krok 4:
W osobnym naczyniu wyciśnij sok całkowicie przez gazę lub odpowiednią czystą szmatkę. Odbywa się to w celu zachowania jak największej ilości witaminy C. Po podgrzaniu jest ona częściowo zniszczona, a powstałego soku nie będziemy podgrzewać. Włóż ciasto do rondla lub chochli.
Krok 5:
Napełnij ciasto przygotowaną ilością wody i umieść na dużym ogniu.
Krok 6:
Zagotuj bulion i zdejmij z ognia.
Krok 7:
Odcedź bulion przez sito, dodaj cukier i mieszaj napój, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą.
Krok 8:
Dodaj wyciśnięty sok żurawinowy do schłodzonego napoju.
Krok 9:
Gotowy napój owocowy z mrożonej żurawiny można podawać. W ciepłym sezonie możesz dodać kawałki lodu do napoju, udekorować listkami mięty.
zamiast cukru można użyć słodzika.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g