Proste ciasto z kwaśną śmietaną

uniwersalna uczta dla słodyczy! Oceń pierwszy! Przepis dla miłośników lekkiego deseru!
maksAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 21 % 10 g
węglowodany 66 % 31 g
239 kcal
IG: 3 / 37 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek zalej żelatynę wodą i pozostaw do pęcznienia. Podczas gdy będziemy zajmować się przygotowywaniem pozostałych składników, po prostu puchnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Owoce umyjemy, obieramy i kroimy.Możesz też kupić mrożone owoce jagodowe. Pokrój biszkopt na małe kawałki. Wymieszaj śmietanę z cukrem i ubij mikserem. Podgrzej spuchniętą żelatynę w łaźni wodnej, nie doprowadzając do wrzenia. I wlać do śmietany, wymieszać. Wyłóż głębokie naczynia folią spożywczą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej trochę jagód na dno. Ułóż kawałki biszkoptu na wierzchu. Wlać śmietanę. A następnie układamy warstwy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Z góry przykryj folią i wyślij do lodówki. Po trzech godzinach ciasto jest gotowe.

łatwy w przygotowaniu i kaloryczny...Ciasto uniwersalne...Nie pożałujesz gotowania...polizasz palce!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Ciasto biszkoptowe - 250   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy