skład / składniki
gotowanie krok po kroku
kapustę kroimy wzdłuż na 2 części, a następnie na paski o szerokości około 1-1, 5 cm, wkładamy do pojemnika lub szklanej miski, trochę solimy i trochę zgniatamy, aby lepiej dać sok. Paprykę pokroić w cienkie paski. Pokrój ogórki i marchewki w ten sam sposób (pierścienie, półpierścienie). Marynowane grzyby miodowe są myte z marynaty. Wrzuć wszystkie warzywa i grzyby do kapusty. Jeśli lubisz pikantne - posyp trochę mielonego chili.
teraz przygotowujemy marynatę. W szklance łączymy ocet, sól, cukier, olej roślinny, wlewamy do warzyw, mieszamy.
pojemnik z sałatką należy włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny, najlepiej na noc, czyli na 6-8 godzin, można kilka razy wymieszać. Przed podaniem należy dokładnie wymieszać, aby warzywa były ponownie nasączone marynatą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Grzyby miodowe - 20 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g