Sałatka z kapusty pekińskiej z marynowanymi grzybami

taka pyszna sałatka, która uzależnia:). Soczysty, jasny, chrupiący, piękny!
JulekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 50 % 6 g
węglowodany 42 % 5 g
74 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kroimy kapustę

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kapustę trochę solimy i trochę mielimy

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój marchewki

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój ogórki

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posiekaj paprykę

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Robienie marynaty

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połącz warzywa i grzyby z kapustą, zalej marynatą, wstaw do lodówki na 2 godziny

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wkładamy do salaterki

kapustę kroimy wzdłuż na 2 części, a następnie na paski o szerokości około 1-1, 5 cm, wkładamy do pojemnika lub szklanej miski, trochę solimy i trochę zgniatamy, aby lepiej dać sok. Paprykę pokroić w cienkie paski. Pokrój ogórki i marchewki w ten sam sposób (pierścienie, półpierścienie). Marynowane grzyby miodowe są myte z marynaty. Wrzuć wszystkie warzywa i grzyby do kapusty. Jeśli lubisz pikantne - posyp trochę mielonego chili.

teraz przygotowujemy marynatę. W szklance łączymy ocet, sól, cukier, olej roślinny, wlewamy do warzyw, mieszamy.

pojemnik z sałatką należy włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny, najlepiej na noc, czyli na 6-8 godzin, można kilka razy wymieszać. Przed podaniem należy dokładnie wymieszać, aby warzywa były ponownie nasączone marynatą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Grzyby miodowe - 20   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy