Sałatka marchewkowa ze śmietaną bez majonezu

zdrowa i jasna sałatka-zwiększy odporność,rozweseli! Szybki, łatwy, smaczny, apetyczny, odpowiedni o każdej porze roku. Zdrowe i smaczne danie.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 3 g
tłuszcze 55 % 12 g
węglowodany 32 % 7 g
144 kcal
IG: 88 / 0 / 13

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.

i znowu o marchewce... Marchew jest niezbędnym składnikiem wielu przepisów, ale rzadko można znaleźć przepis, w którym marchewka jest podstawą Dania. Szkoda, bo przydatność marchewki nie budzi wątpliwości i nie jest gorsza od innych warzyw w smaku. Ale konieczne jest użycie go ze śmietaną, olejem lub olejem roślinnym, aby karoten, który jest tak bogaty w marchewki, mógł zostać wchłonięty przez nasz organizm.
proponuję zrobić marchewki ze śmietaną zgodnie z następującym bardzo prostym i szybkim przepisem, który tak bardzo kochał naszą rodzinę.
dokładnie umyj marchewki szczotką do warzyw, obierz i trzy na grubej tarce.
drobno posiekaj orzechy włoskie.
obierz czosnek, umyj, pokrój bardzo drobno lub wyciśnij przez czosnek. Kto lubi ostrzej, możesz dodać 1-2 goździki.
przygotowanie sosu śmietanowego. Rozłóż śmietanę w głębokiej filiżance lub małej misce, dodaj sól, pieprz, łyżkę octu jabłkowego, cukier, posiekany czosnek. Wszystko dobrze wymieszaj i lekko ubij, aż będzie gładkie.
dodaj orzechy włoskie do startej marchewki i wymieszaj.
następnie polej sosem śmietanowym i ponownie dokładnie wymieszaj wszystko.
wkładamy do lodówki do impregnacji na kilka godzin (możesz dłużej).
gotową sałatkę wkładamy do salaterki, dekorujemy kwaśną śmietaną, liśćmi mięty i połówkami orzechów włoskich.
nasza bardzo smaczna i zdrowa marchewka ze śmietaną jest gotowa. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal / 100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g

Podobne przepisy