skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki. Jako czekoladę wziąłem 100 g mleka i 50 g czarnego (76% kakao), ciasteczka miałem Savoyardi, ale zrobi to każde inne kruche ciastko. Możesz potrzebować więcej lub mniej soku wiśniowego, wiele zależy od rodzaju ciasteczek.
Krok 2:
Rozpuść czekoladę razem z masłem.
Krok 3:
W misce blendera posiekaj ciasteczka na okruchy. Dodaj kakao, rozpuszczoną czekoladę i sok wiśniowy (lepiej dodać go w częściach). Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 4:
Mamy mokry okruch. Spróbuj, jeśli jest dobrze wyrzeźbiony, możesz uformować cukierki, a jeśli nie ma wystarczającej ilości wilgoci, dodaj sok wiśniowy lub pachnący alkohol.
Krok 5:
Z masy czekoladowej formujemy cukierki, wewnątrz każdego chowamy wiśnie (jeśli lubisz słodycze a la Pijana wiśnia, wiśnie można wieczorem polać koniakiem lub rumem). Gotowe cukierki toczyć w proszku kakaowym. Zamiast kakao możesz użyć cukru pudru (kto lubi słodszy) lub polać czekoladą.
Krok 6:
Wysyłamy cukierki do lodówki na 30 minut.
Krok 7:
Można podawać. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sok wiśniowy - 47 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g