kurczaki korniszony w piekarniku

ugotuj pysznego małego kurczaka-apetycznego, Delikatnego, soczystego! Bardzo lubię gotować kurczaki korniszonowe, ponieważ jeden kurczak okazuje się na porcję. Nie musisz kroić gotowego naczynia przed podaniem, paląc palce i martwiąc się, że po pokrojeniu danie nie będzie wyglądało zbyt apetycznie. Cóż, tak mały kurczak ma oczywiście znacznie delikatniejsze mięso, a jeśli zostanie odpowiednio upieczony, danie zamienia się w prawdziwe kulinarne arcydzieło!
olgaNaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 15 g
tłuszcze 31 % 8 g
węglowodany 12 % 3 g
148 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

kurczaki korniszonowe są nazwane na wzór małych warzyw i ważą tylko 350-500 gramów. Są świetną opcją na romantyczną kolację lub świąteczny stół, a także bardzo lubiane przez dzieci.

przygotuj warzywa:

- pokrój seler na średnie kawałki;
- pokrój marchewki w plasterki;
- posiekaj cebulę.

teraz zacznij przygotowywać poduszkę do pieczenia:

- wyślij wszystkie warzywa razem na patelnię rozgrzaną olejem roślinnym i lekko przypuść na średnim ogniu, mieszając;
- pokrusz suszone grzyby bezpośrednio na patelni i nadal mieszając smaż przez kolejne 5-7 minut;
- umieść mieszaninę w naczyniu do pieczenia i równomiernie rozprowadź.

włącz piekarnik do 220 stopni i przygotuj kurczaki:

- umyj i osusz;
- sól i pieprz na zewnątrz i wewnątrz;
- włóż liść laurowy i gałązkę tymianku do kurczaka, przymocuj mu nogi;
- ułóż kurczaki na przygotowanej poduszce warzywnej, wlej bulion, włóż pozostały tymianek i szałwię.

proces pieczenia jest niezwykle prosty:

- pierwsza sesja pieczenia 15 minut, po czym należy wyjąć formę i polać tusze bulionem (w którym są pieczone);
- drugi-30 minut, po czym należy wyjąć formę z piekarnika, wlać z niej 150 ml bulionu do rondla, dodać miód i ocet balsamiczny, zagotować i gotować przez 5 minut, a powstałą glazurę posmarować kurczaki;
- trzeci i ostatni etap to również 30 minut - następnie wyjmij kurczaki z piekarnika i przenieś razem z warzywami na talerz.

podawaj kurczaki korniszonowe na gorąco, w razie potrzeby udekorowane ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 286   kcal/100g
  • Kurki suszone - 261   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 231   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 315   kcal/100g
  • Shiitake suszone - 331   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g
  • Szałwia świeża - 58   kcal/100g
  • Kurczaki korniszony - 173   kcal/100g

Podobne przepisy