skład / składniki
metoda gotowania
kurczaki korniszonowe są nazwane na wzór małych warzyw i ważą tylko 350-500 gramów. Są świetną opcją na romantyczną kolację lub świąteczny stół, a także bardzo lubiane przez dzieci.
przygotuj warzywa:
- pokrój seler na średnie kawałki;
- pokrój marchewki w plasterki;
- posiekaj cebulę.
teraz zacznij przygotowywać poduszkę do pieczenia:
- wyślij wszystkie warzywa razem na patelnię rozgrzaną olejem roślinnym i lekko przypuść na średnim ogniu, mieszając;
- pokrusz suszone grzyby bezpośrednio na patelni i nadal mieszając smaż przez kolejne 5-7 minut;
- umieść mieszaninę w naczyniu do pieczenia i równomiernie rozprowadź.
włącz piekarnik do 220 stopni i przygotuj kurczaki:
- umyj i osusz;
- sól i pieprz na zewnątrz i wewnątrz;
- włóż liść laurowy i gałązkę tymianku do kurczaka, przymocuj mu nogi;
- ułóż kurczaki na przygotowanej poduszce warzywnej, wlej bulion, włóż pozostały tymianek i szałwię.
proces pieczenia jest niezwykle prosty:
- pierwsza sesja pieczenia 15 minut, po czym należy wyjąć formę i polać tusze bulionem (w którym są pieczone);
- drugi-30 minut, po czym należy wyjąć formę z piekarnika, wlać z niej 150 ml bulionu do rondla, dodać miód i ocet balsamiczny, zagotować i gotować przez 5 minut, a powstałą glazurę posmarować kurczaki;
- trzeci i ostatni etap to również 30 minut - następnie wyjmij kurczaki z piekarnika i przenieś razem z warzywami na talerz.
podawaj kurczaki korniszonowe na gorąco, w razie potrzeby udekorowane ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Borowiki suszone - 286 kcal/100g
- Kurki suszone - 261 kcal/100g
- Borowiki suszone - 231 kcal/100g
- Borowiki suszone - 315 kcal/100g
- Shiitake suszone - 331 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g
- Szałwia świeża - 58 kcal/100g
- Kurczaki korniszony - 173 kcal/100g