kotlety z brązowego ryżu z tuńczykiem w piekarniku

przepyszne, pożywne, bardzo smaczne kotlety ryżowe z rybą! Super proste i smaczne danie! A także przydatne i satysfakcjonujące. Przygotowuję go jako lekkie śniadanie lub kolację, zabieram ze sobą do pracy, kładę dziecko na naukę jako przekąskę. A teraz dzielę się z Wami tym wspaniałym przepisem :)
AishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 12 g
tłuszcze 11 % 5 g
węglowodany 64 % 30 g
202 kcal
IG: 0 / 100 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

gotowanie takich kotletów jest bardzo proste:

1. Ryż myjemy i gotujemy do miękkości przez 35 minut (po ugotowaniu zmniejsz ogień do minimum).
2. Wymieszaj tuńczyka w puszce (bez nadmiaru wilgoci), jajka i posiekane warzywa.
3. Dodaj ugotowany ryż do mieszanki rybnej, dodaj sól i pieprz. Mieszać.
4. Formujemy kotlety i pieczemy je przez 15 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni na blasze lub w formie natłuszczonej olejem roślinnym.

smacznego dla wszystkich!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Tuńczyk w oleju roślinnym - 190   kcal/100g
  • Tuńczyk we własnym soku - 96   kcal/100g
  • Tuńczyk świeży - 101   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Brązowy ryż - 331   kcal/100g

Podobne przepisy