stek z czerwonej ryby w piekarniku

świetna uczta na przyjęcie z winem i rozmowę! Moi przyjaciele i ja często spotykamy się w moim domu na wieczór z winem. Jednym z naszych ulubionych przysmaków są steki rybne w piekarniku. Przygotowanie jest proste i szybkie. Rumiane, pachnące i sycące!
ArtesianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 14 g
tłuszcze 38 % 13 g
węglowodany 21 % 7 g
195 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

przykryj naczynie do pieczenia folią, posmaruj spód połową oleju roślinnego. Weź arkusz folii o takim rozmiarze, aby przed pieczeniem wystarczyło owinąć rybę.

rozłóż rozmaryn, posiekany korzeń imbiru na dnie.

połóż porcje steków rybnych, soli i pieprzu na wierzchu.

na każdym steku kładziemy plasterek solonej cytryny. Posyp wszystko resztą oleju.

zawiń rybę w kopertę foliową i wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza.

po 20 minutach w piekarniku w folii wyjmujemy i rozkładamy rybę. Aby ryba się zarumieniła, wkładamy ją na kolejne 10 minut pod grill lub do piekarnika nagrzanego o kilka stopni.

steki są gotowe, podawane z ulubioną sałatką lub przystawką.

uduchowionych wieczorów!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Czerwona ryba - 191   kcal/100g

Podobne przepisy