stek z czerwonej ryby w piekarniku
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
przykryj naczynie do pieczenia folią, posmaruj spód połową oleju roślinnego. Weź arkusz folii o takim rozmiarze, aby przed pieczeniem wystarczyło owinąć rybę.
rozłóż rozmaryn, posiekany korzeń imbiru na dnie.
połóż porcje steków rybnych, soli i pieprzu na wierzchu.
na każdym steku kładziemy plasterek solonej cytryny. Posyp wszystko resztą oleju.
zawiń rybę w kopertę foliową i wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza.
po 20 minutach w piekarniku w folii wyjmujemy i rozkładamy rybę. Aby ryba się zarumieniła, wkładamy ją na kolejne 10 minut pod grill lub do piekarnika nagrzanego o kilka stopni.
steki są gotowe, podawane z ulubioną sałatką lub przystawką.
uduchowionych wieczorów!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Czerwona ryba - 191 kcal/100g