gniazda ziemniaczane z kogucikami w piekarniku

Poczęstuj oryginalnie - świąteczne koguty w gniazdach ziemniaczanych! Bardzo smaczne i oryginalne danie na świątecznym stole z najprostszych składników. Szczególnie lubi dzieci. Delikatne kurczaki twarogowo-jajeczne na obfitych gniazdach ziemniaczanych pieczonych w piekarniku z mięsem mielonym na stole wyglądają niesamowicie i apetycznie!
KokAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 8 g
tłuszcze 50 % 16 g
węglowodany 25 % 8 g
205 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ugotuj ziemniaki. W dowolny wygodny sposób zrobić tłuczone ziemniaki z mlekiem. Na oleju smażyć mięso mielone z drobno posiekaną cebulą. Zagotuj trzy jajka, pozostaw jedno surowe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbij surowe jajko w tłuczone ziemniaki, dobrze wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia. Podziel puree na sześć równych części i uformuj z nich gniazda.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłożyć mieloną cebulę równomiernie na gniazdach ziemniaczanych.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Zetrzyj ser na drobnej tarce. Rozłóż większość sera w równych częściach na wierzchu mielonego mięsa na gniazdach ziemniaczanych. Piec gniazda przez 15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Tymczasem z pozostałych składników ugotuj kurczaki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W trzech gotowanych jajach oddziel żółtka od białek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze posiekaj białka widelcem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj twaróg, majonez do białek. Dobrze wszystko zagnieść.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Żółtka równie dobrze zmielić widelcem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Z jednej łyżeczki mieszanki białkowo-twarogowej zwiń kulkę, zwiń ją w starte żółtko.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Konieczne jest utworzenie dwunastu takich kulek. Przygotuj danie, dekorując jego spód liśćmi sałaty.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż upieczone gniazda na talerzu. Na gnieździe z dwóch kulek uformuj kurczaka. Z gotowanej małej marchewki wyciąć przegrzebki i dzioby, umieścić je na głowie kurczaka na swoim miejscu. Zrób Oczy kurczakom z pieprzu lub goździków.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    W ten sposób umieść kurczaki na wszystkich sześciu gniazdach. Gniazda z kogucikami są gotowe - można je podawać. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy