skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ugotuj ziemniaki. W dowolny wygodny sposób zrobić tłuczone ziemniaki z mlekiem. Na oleju smażyć mięso mielone z drobno posiekaną cebulą. Zagotuj trzy jajka, pozostaw jedno surowe.
Krok 2:
Wbij surowe jajko w tłuczone ziemniaki, dobrze wymieszaj.
Krok 3:
Nasmaruj naczynie do pieczenia. Podziel puree na sześć równych części i uformuj z nich gniazda.
Krok 4:
Rozłożyć mieloną cebulę równomiernie na gniazdach ziemniaczanych.
Krok 5:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Zetrzyj ser na drobnej tarce. Rozłóż większość sera w równych częściach na wierzchu mielonego mięsa na gniazdach ziemniaczanych. Piec gniazda przez 15 minut.
Krok 6:
Tymczasem z pozostałych składników ugotuj kurczaki.
Krok 7:
W trzech gotowanych jajach oddziel żółtka od białek.
Krok 8:
Dobrze posiekaj białka widelcem.
Krok 9:
Dodaj twaróg, majonez do białek. Dobrze wszystko zagnieść.
Krok 10:
Żółtka równie dobrze zmielić widelcem.
Krok 11:
Z jednej łyżeczki mieszanki białkowo-twarogowej zwiń kulkę, zwiń ją w starte żółtko.
Krok 12:
Konieczne jest utworzenie dwunastu takich kulek. Przygotuj danie, dekorując jego spód liśćmi sałaty.
Krok 13:
Połóż upieczone gniazda na talerzu. Na gnieździe z dwóch kulek uformuj kurczaka. Z gotowanej małej marchewki wyciąć przegrzebki i dzioby, umieścić je na głowie kurczaka na swoim miejscu. Zrób Oczy kurczakom z pieprzu lub goździków.
Krok 14:
W ten sposób umieść kurczaki na wszystkich sześciu gniazdach. Gniazda z kogucikami są gotowe - można je podawać. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g