słodki ziemniak pieczony w piekarniku

egzotyczne warzywo pieczone w piekarniku jest pyszne! Spróbuj! Słodki ziemniak smakuje jak słodki ziemniak, dlatego nosi również tę nazwę- "słodkie ziemniaki". To tropikalne warzywo jest bogate w pierwiastki śladowe i witaminy i jest przydatne w każdej formie-surowe, gotowane, pieczone, smażone. Dodaje się go do sałatek, przygotowuje się z niego chipsy, robi tłuczone ziemniaki. Dzisiaj proponuję spróbować upiec bulwy w piekarniku. Będzie to szczególnie smaczne, jeśli po upieczeniu dodasz nadzienie do słodkich ziemniaków,które może być absolutnie dowolne! Opowiem o moim ulubionym-z awokado, fasolą, ziołami i ostrym sosem chili.
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 3 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 70 % 16 g
111 kcal
IG: 19 / 81 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Umyj bulwy. Zrób to ostrożnie, ponieważ skórka pochrzynu zawiera dużo witamin i piecz warzywa w całości lepiej z nim.
2. Przebij skórę z każdej strony w dwóch miejscach widelcem. Jest to konieczne, aby nie pękło podczas gotowania.
3. Jeśli chcesz bardziej soczystego Dania, zawiń każdy słodki ziemniak w folię. Aby uzyskać chrupiącą skórkę, nie musisz tego robić. Lepiej jest gotować słodkie ziemniaki na ruszcie z tacą (lub położyć folię pod warzywami), ponieważ lepki sok będzie się wyróżniał podczas pieczenia. Ale jeśli nie masz stojaka z rusztem, możesz upiec warzywa w dowolnym kształcie lub patelni nadającej się do gotowania w piekarniku.
4. Natrzyj każdy słodki ziemniak olejem ze wszystkich stron, połóż na ruszcie.
5. Wyślij warzywa do zimnego piekarnika. Natychmiast włącz go, aby rozgrzać się do 200 stopni Celsjusza.
6. Piec słodkie ziemniaki przez 45 do 60 minut. Gotowość można łatwo sprawdzić nożem: jeśli łatwo wejdzie do słodkich ziemniaków, jest gotowy. Ogólnie rzecz biorąc, słodkie ziemniaki można piec w niższej temperaturze, ale wtedy wydłuży się czas pieczenia. Ale słodki ziemniak stanie się delikatniejszy w smaku, jak z pieca. Ogólnie rzecz biorąc, w tej kwestii warto skupić się na własnych preferencjach. Jeśli dołączasz tylko do miłośników tego warzywa, powinieneś spróbować poeksperymentować, aby zrozumieć, który słodki ziemniak najbardziej Ci się podoba.
7. Podczas pieczenia bulw przygotuj nadzienie. Awokado pokroić w kostkę, ser natrzeć, cebulę drobno posiekać. Wrzuć awokado, ser, cebulę i gotowaną czarną fasolę. Sól, pieprz, ponownie wymieszaj.
8. Wyjmij gotowe słodkie ziemniaki z piekarnika. Pozwól mu leżeć w formie 5 minut.
9. Pokrój bulwy wzdłuż góry, otwórz skórkę, ubij miąższ widelcem.
10. Gdy słodkie ziemniaki trochę ostygną, ułóż nadzienie, polej sosem chili.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal / 100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal / 100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Fasola suszona Biała surowa - 340   kcal/100g
  • Fasola suszona Biała gotowana - 118   kcal/100g
  • Fasola suszona czerwona surowa - 343   kcal/100g
  • Fasola suszona czerwona gotowana - 118   kcal/100g
  • Fasola konserwowana w sosie pomidorowym - 63   kcal / 100g
  • Suszona fasola mung nie gotowana - 340   kcal/100g
  • Fasola mung kiełkowana na surowo - 350   kcal/100g
  • Fasola czarna - 58   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Sos chili - 98   kcal/100g
  • Batat - 86   kcal/100g

Podobne przepisy