skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj i wysusz kurczaka. Posiekaj zioła i czosnek. Dodaj sos sojowy i zioła z czosnkiem do mięsa, wymieszaj i pozostaw do marynowania na 30 minut.
2. Pokrój dynię w kostkę. Włącz piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
3. W naczyniu do pieczenia rozpuść masło. Do oleju włożyć dynię, w razie potrzeby dodać sól, kurkumę i inne przyprawy. Dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około trzy minuty. Jeśli formy nie można podpalić, rozpuść masło w wygodnym małym naczyniu, podgrzej w nim przyprawy i dodaj wszystko do dyni.
4. Zdejmij formę z ognia, połóż kurczaka na dyni, przykryj formę pokrywką lub folią i wstaw do piekarnika na 20 minut, zwiększając temperaturę do 210 stopni.
5. Wyjmij formę z piekarnika, zdejmij folię, wymieszaj, dodaj śmietanę i wróć do piekarnika na kolejne pół godziny. Jeśli wierzch jest zbyt usmażony, ponownie przykryj formę pokrywką lub folią.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g