skład / składniki
metoda gotowania
to stary przepis kulinarny na tradycyjną angielską kuchnię. Nie chodzi o słynną świąteczną Gęś-ugotujemy po prostu pieczoną Gęś. Jedzenie jest obfite, przeznaczone średnio dla 6-8 osób.
pieczona gęś będzie po prostu w piekarniku na ruszcie, nie trzeba do tego kupować gęsi. Ale jeśli tak, możesz w nim smażyć.
dobrze myjemy tusze gęsi, wkładamy do środka mieszankę drobno posiekanych: selera, szałwii, cebuli i cytryny, a cytrynę kroimy razem ze skórką. Nie usuwamy skóry z gęsi, ale przebijamy ją widelcem w kilku miejscach, aby spływający tłuszcz wydostał się na powierzchnię. Teraz dokładnie pocieramy tuszę gęsi solą i smarujemy ją obficie stopionym masłem.
Gęś kładziemy na ruszcie piekarnika, pod rusztem kładziemy blachę do pieczenia, aby kapał do niej spływający tłuszcz. Tłuszcz można następnie wykorzystać do smażenia ziemniaków na tej samej gęsi.
przykryj gęsią tuszę folią na wierzchu, aby się nie przypaliła. W piekarniku nasz ptak powinien piec około trzech godzin. A folię na wierzchu musimy usunąć około dwudziestu minut przed końcem gotowania.
gdy gęś jest gotowa, lepiej nie wyjmować jej natychmiast z piekarnika, pozwól jej parzyć przez kolejne pół godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Gęsi tłuszcz - 930 kcal/100g
- Gęś kategorii i - 238 kcal/100g
- Gęś II kategorii - 317 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Szałwia - 315 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g