biszkopt serowy

ciasto serowe jest delikatne i lekkie, idealny deser! Obowiązkowy przepis kulinarny kuchni włoskiej o nazwie "ciasto serowe", który ostatnio testowałem przed świętami Nowego Roku. Idealne jedzenie dla miłośników pysznych, ale dość prostych potraw, a zwłaszcza sera.
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 13 g
tłuszcze 65 % 36 g
węglowodany 11 % 6 g
280 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

potrzebujemy blendera, w którym będziemy mieszać wszystkie nasze składniki. Do blendera wysyłamy cały ser, po czym zgłaszamy śmietanę. Ubijamy do uzyskania kremowej konsystencji. Teraz możesz przenieść masę do miksera i powoli zacząć ubijać po dodaniu jednego jajka. Na kuchence rozpuść masło, lekko ostudź i wlej do mieszanki serowej. Oddzielnie wymieszaj cukier, mąkę, skrobię, wanilinę i sok z cytryny. Teraz ostrożnie rozłóż to wszystko w głównej masie, ugniatając, aż będzie gładkie.
przygotowujemy piekarnik, podgrzewając go do 180 stopni. Dobrze posmaruj Okrągły kształt olejem (lepiej wziąć dzieloną formę). Włóż ciasto do formy, wyrównaj powierzchnię i piecz przez około półtorej godziny. Następnie piekarnik można wyłączyć, ale ciasto nadal pozostaje w środku. Niech tam stanie przez godzinę. Po wyjęciu ciasta z formy i wysłaniu na noc do lodówki. Rano podajemy herbatę posypaną cukrem pudrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal / 100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal / 100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy