skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Zacznijmy więc gotować julienne z krewetkami. Weź krewetki i ugotuj je w osolonej wodzie. Następnie oczyść głowy, nogi i skorupę. Aby były smaczniejsze, ugotuj je w bulionie rybnym lub w zwykłej wodzie, ale dodaj pietruszkę, przyprawy i sól. Po ugotowaniu krewetek nie wylewaj bulionu. Będzie potrzebny do przygotowania sosu. W osobnym rondlu ugotuj ryż. Dodaj go do obranych krewetek. Wymieszać. Usmaż cebulę. Dodaj do niego grzyby. Doprowadzić do gotowości. Połóż również na ryżu i krewetkach. Możesz dodać trochę gotowanego kalafiora lub szpinaku. Weź naczynie do pieczenia. Włóż do niego powstałą mieszaninę. Wlać sos i posypać startym serem. SOS robimy w następujący sposób. Na patelni topi się masło. Usmaż na nim mąkę. Wlej do niego ciepły bulion z krewetek i podgrzane mleko. Gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Możesz włożyć więcej żółtka. Włóż formę do piekarnika. Piec, aż ser się zrumieni. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal / 100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal / 100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g