julienne krewetki ze szpinakiem

oszałamiająco smaczna wariacja na temat julienne! Julienne można przygotować nie tylko z grzybami lub kurczakiem, ale także z krewetkami. Taki kulinarny przepis dla tych, którzy kochają owoce morza.
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 8 g
tłuszcze 9 % 2 g
węglowodany 57 % 13 g
95 kcal
IG: 23 / 69 / 8

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

Zacznijmy więc gotować julienne z krewetkami. Weź krewetki i ugotuj je w osolonej wodzie. Następnie oczyść głowy, nogi i skorupę. Aby były smaczniejsze, ugotuj je w bulionie rybnym lub w zwykłej wodzie, ale dodaj pietruszkę, przyprawy i sól. Po ugotowaniu krewetek nie wylewaj bulionu. Będzie potrzebny do przygotowania sosu. W osobnym rondlu ugotuj ryż. Dodaj go do obranych krewetek. Wymieszać. Usmaż cebulę. Dodaj do niego grzyby. Doprowadzić do gotowości. Połóż również na ryżu i krewetkach. Możesz dodać trochę gotowanego kalafiora lub szpinaku. Weź naczynie do pieczenia. Włóż do niego powstałą mieszaninę. Wlać sos i posypać startym serem. SOS robimy w następujący sposób. Na patelni topi się masło. Usmaż na nim mąkę. Wlej do niego ciepły bulion z krewetek i podgrzane mleko. Gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Możesz włożyć więcej żółtka. Włóż formę do piekarnika. Piec, aż ser się zrumieni. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal / 100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal / 100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy