skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Przesiana mąka
Krok 3:
Zagniatałem ciasto, zostawiłem na chwilę (pamiętaj, aby przykryć, aby nie wyschło)
Krok 4:
Obierz i umyj wszystkie warzywa
Krok 5:
Pokrój cebulę na pół pierścienia
Krok 6:
Trzy marchewki
Krok 7:
Pokrój pomidory
Krok 8:
Smażyć warzywa na oleju
Krok 9:
Kroimy nadzienie mięsne
Krok 10:
Rozwałkuj cienkie warstwy ciasta
Krok 11:
Gotuj przez 2 minuty w osolonej wodzie po 1 warstwie (w przeciwnym razie skleją się)
Krok 12:
Rozłóż warstwy, gdy są gorące, posmaruj majonezem
Krok 13:
Układamy 6 warstw z nadzieniem
Krok 14:
Teraz 4 warstwy z nadzieniem warzywnym
Krok 15:
Wierzch obficie smarujemy majonezem i do piekarnika na 30m
Krok 16:
To mój fotograf
przesiej mąkę pszenną szkiełkiem przez sito. Wykonujemy wgłębienie na środku wzgórza mąki i wlewamy do niego ciepłą wodę. Zaczynamy wyrabiać bardzo strome ciasto, stopniowo wbijając do niego jedno jajko. Gdy ciasto będzie gotowe, posyp stół lub deskę do krojenia mąką i rozwałkuj cienkie warstwy. Im cieńsze, tym lepiej. Tak, warstwy muszą mieć taką wielkość, aby można je było gotować w garnku z wrzącą wodą. Co właściwie robimy-gotujemy ciasto w osolonej wodzie do miękkości. Co zajmie kilka minut od siły. Im więcej arkuszy, tym lepiej. Rozłóż sześć arkuszy gotowanego ciasta na blasze do pieczenia i posmaruj każdy majonezem. Na szóstym arkuszu kładziemy dowolne nadzienie mięsne. Ponownie rozłóż sześć arkuszy, każdy posmarowany majonezem. Rozłóż nadzienie warzywne na 12. arkuszu. Z góry zamykamy go kilkoma arkuszami ciasta. I wkładamy do piekarnika na 20-25 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g