gotowane ciasto

rosyjska odmiana włoskiego motywu lasagne odniosła sukces! Ten przepis kulinarny jest jedną z odmian lasagne, popularnego dania kuchni włoskiej, dostosowanego do rosyjskiej rzeczywistości. Jak można zrozumieć z przepisu, gotowane ciasto nie jest słodkim jedzeniem, jest raczej przekąską, a nawet pełnoprawnym daniem. Wszystko będzie zależeć od nadzienia, które włożysz do ciasta.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 23 % 12 g
węglowodany 62 % 33 g
263 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiana mąka

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagniatałem ciasto, zostawiłem na chwilę (pamiętaj, aby przykryć, aby nie wyschło)

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz i umyj wszystkie warzywa

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój cebulę na pół pierścienia

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Trzy marchewki

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój pomidory

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smażyć warzywa na oleju

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kroimy nadzienie mięsne

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozwałkuj cienkie warstwy ciasta

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotuj przez 2 minuty w osolonej wodzie po 1 warstwie (w przeciwnym razie skleją się)

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż warstwy, gdy są gorące, posmaruj majonezem

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Układamy 6 warstw z nadzieniem

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Teraz 4 warstwy z nadzieniem warzywnym

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wierzch obficie smarujemy majonezem i do piekarnika na 30m

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    To mój fotograf

przesiej mąkę pszenną szkiełkiem przez sito. Wykonujemy wgłębienie na środku wzgórza mąki i wlewamy do niego ciepłą wodę. Zaczynamy wyrabiać bardzo strome ciasto, stopniowo wbijając do niego jedno jajko. Gdy ciasto będzie gotowe, posyp stół lub deskę do krojenia mąką i rozwałkuj cienkie warstwy. Im cieńsze, tym lepiej. Tak, warstwy muszą mieć taką wielkość, aby można je było gotować w garnku z wrzącą wodą. Co właściwie robimy-gotujemy ciasto w osolonej wodzie do miękkości. Co zajmie kilka minut od siły. Im więcej arkuszy, tym lepiej. Rozłóż sześć arkuszy gotowanego ciasta na blasze do pieczenia i posmaruj każdy majonezem. Na szóstym arkuszu kładziemy dowolne nadzienie mięsne. Ponownie rozłóż sześć arkuszy, każdy posmarowany majonezem. Rozłóż nadzienie warzywne na 12. arkuszu. Z góry zamykamy go kilkoma arkuszami ciasta. I wkładamy do piekarnika na 20-25 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy