skład / składniki
gotowanie krok po kroku
jakoś nie myślałem, że zrobienie pysznego chleba, a jednocześnie niezwykłego, nie jest takie trudne. Chociaż wydaje się, że cóż, jaki przepis na chleb można dziś zaskoczyć, kiedy wielu nabyło Maszyny do chleba i piecze chleb kilka razy w tygodniu? Okazuje się, że jest taki przepis kulinarny i powiedział mi przyjaciel, który kupił przy okazji formę do ciasta i postanowił ugotować w nim chleb. Sama wymyśliła przepis i nie jest to jej pierwsze całkowicie genialne znalezisko kulinarne. Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku, wsypuję mąkę i sól i wlewam olej roślinny. Starannie zagniatam ciasto i odstawiam w ciepłe miejsce pod czystym ręcznikiem. Tymczasem w łaźni wodnej rozpuszczam masło z kminkiem, imbirem, rozmarynem, pietruszką i solą. Oto gotowy sos aromatyczny- "skórka" pysznego chleba. Ciasto dzielę na małe kawałki i każdy oblewam sosem. Następnie mieszam te kawałki w formie babeczki i ponownie umieszczam w ciepłym miejscu. Niech pasuje. Gdy forma jest wypełniona ciastem w około 75%, wkładam ją do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczę przez około godzinę. Każdy kawałek można łatwo odłamać osobno. Zwykle lubię ten pyszny chleb z zupą grochową lub barszczem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g