ciepły chleb
skład / składniki
15
porcje:
gotowanie krok po kroku
ilość mąki dobiera się tak, aby ciasto miało konsystencję chleba - bardzo gęstą śmietanę. Ciepły chleb jest tak pyszny ze świeżym kefirem lub świeżym mlekiem lub innym jedzeniem według własnego gustu i nastroju. Przepis kulinarny na ciepły chleb opowiedział mi znajomy, który dużo czasu poświęca na pieczenie chleba. Najpierw przesiewam mąkę przez sito do ogromnej miski, w tym samym miejscu wsypuję dwie łyżeczki soli i oleju słonecznikowego. Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie. Po całkowitym rozpuszczeniu wlewam do suchej mieszanki i ugniatam ciasto rękami przez około pięć minut, czasem trochę dłużej. Mieszam maskę z ciastem w plastikową makietę, którą wiążę, a na górze zawijam też starą kurtkę. Po półtorej godzinie ponownie ugniatam i odstawiam jeszcze kilka godzin w ciepłe miejsce. Kiedy zagniatam ciasto, nie zapomnij go docisnąć, aby uwolnić powstały kwas węglowy. To wspólne zaszczepione przygotowanie ciasta chlebowego. Następnie przenoszę ciasto do foremek na chleb lub po prostu ręcznie formuję małe podłużne bochenki. Przykrywam czystym ręcznikiem i odstawiam na kolejną godzinę. Rozgrzewam piekarnik do 180 C i pieczę chleb przez około godzinę. Pozwalam mu trochę ostygnąć i jeść, nie zapominając podzielić się z Gośćmi, jeśli się pojawią.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g