chleb z mąki gryczanej i pszennej na drożdżach i serwatce

zwiewny chleb z delikatnym miękiszem i chrupiącą skórką. Chleb jest bardzo delikatny i pozostaje miękki przez kilka dni. Mąkę gryczaną na chleb można przygotować samodzielnie, po prostu zmielić kaszę gryczaną w młynku do kawy, najważniejsze jest, aby przesadzić mąkę przez drobne sito, ponieważ mogą pozostać duże cząstki zbóż, które pozostaną twarde w gotowym chlebie.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 14 % 8 g
węglowodany 72 % 41 g
266 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W ciepłej serwatce rozcieńczyć drożdże, dodać cukier i sól. Mieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę pszenną i grykę. W małych porcjach dodając mąkę do roztworu drożdży, zagniataj ciasto. Możesz potrzebować więcej lub mniej mąki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie zagniataj ciasto, powinieneś uzyskać miękką gładką bułkę ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż ciasto do miski i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno zwiększyć objętość 2-3 razy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaj orzechy lub w razie potrzeby zmiel je na mąkę i dodaj do ciasta. Ciasto już z orzechami pozostawiamy na 10-15 minut na odpoczynek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wypoczęte ciasto układamy na stole, formujemy bochenek i układamy na blasze do pieczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pozostaw batonik na 20-30 minut do wyrośnięcia. W razie potrzeby wykonujemy nacięcia na górze. Można je wykonać zarówno przed, jak i po naprawie, najważniejsze jest wykonanie nacięć bardzo ostrym nożem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pieczemy chleb w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez 15 minut z parą (kładziemy głęboką blachę do pieczenia wypełnioną gorącą wodą na dnie piekarnika), po 15 minutach obniżamy temperaturę do 170 C i pieczemy bez pary (bierzemy blachę do pieczenia z wodą) przez około 20 minut. Gotowy chleb całkowicie ostygnie. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka gryczana - 353   kcal/100g
  • Serum - 31   kcal/100g

Podobne przepisy