skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
W ciepłej serwatce rozcieńczyć drożdże, dodać cukier i sól. Mieszać.
Krok 3:
Wlej olej roślinny.
Krok 4:
Przesiej mąkę pszenną i grykę. W małych porcjach dodając mąkę do roztworu drożdży, zagniataj ciasto. Możesz potrzebować więcej lub mniej mąki.
Krok 5:
Dokładnie zagniataj ciasto, powinieneś uzyskać miękką gładką bułkę ciasta.
Krok 6:
Włóż ciasto do miski i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno zwiększyć objętość 2-3 razy.
Krok 7:
Posiekaj orzechy lub w razie potrzeby zmiel je na mąkę i dodaj do ciasta. Ciasto już z orzechami pozostawiamy na 10-15 minut na odpoczynek.
Krok 8:
Wypoczęte ciasto układamy na stole, formujemy bochenek i układamy na blasze do pieczenia.
Krok 9:
Pozostaw batonik na 20-30 minut do wyrośnięcia. W razie potrzeby wykonujemy nacięcia na górze. Można je wykonać zarówno przed, jak i po naprawie, najważniejsze jest wykonanie nacięć bardzo ostrym nożem.
Krok 10:
Pieczemy chleb w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez 15 minut z parą (kładziemy głęboką blachę do pieczenia wypełnioną gorącą wodą na dnie piekarnika), po 15 minutach obniżamy temperaturę do 170 C i pieczemy bez pary (bierzemy blachę do pieczenia z wodą) przez około 20 minut. Gotowy chleb całkowicie ostygnie. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka gryczana - 353 kcal/100g
- Serum - 31 kcal/100g