skład / składniki
gotowanie krok po kroku
pyszny włoski chleb nauczyłem się gotować na targach spożywczych, gdzie szef kuchni włoskiej restauracji prowadził warsztaty kuchni włoskiej dla wszystkich. Przepis kulinarny jest dość prosty, a rezultatem jest Lizanie palców, szczególnie smaczne jest smarowanie takiego chleba kremem maślanym i cieszenie się pod filiżanką gorącej kawy. Naoliwiam blachę do pieczenia i mieszam mąkę z solą i kakao w dużej emaliowanej misce, misce lub rondlu, po przesianiu suchych składników przez sito. Kroję masło w małe kostki i wrzucam je do suchej mieszanki, a następnie dodaję drożdże i cukier. Mieszając szpatułką teflonową, powoli wlewam ciepłe mleko. Następnie wyrabiam ciasto ręcznie i kładę na posypanej mąką desce do krojenia. Przez dziesięć minut starannie ugniatam, aż ręce się męczą. Ale kończy się to jednorodnym ciastem, którego potrzebuję. Dodaję do niego małe kawałki czekolady i formuję okrągły bochenek, który zostawiam na półtorej godziny przykryty wilgotnym ręcznikiem. Rozgrzewam piekarnik do 220 C i najpierw pieczę chleb przez dziesięć minut w tej temperaturze i około ćwierć godziny przez 200 C. Gotowy włoski chleb przesuwam na gorący stojak i smaruję go stopionym masłem. Owinąć pachnący Bochenek ręcznikiem i schłodzić w tej formie. Nie jedzenie, ale bajka, warto spróbować przynajmniej raz - wtedy będziesz chciał gotować jeszcze raz.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g