włoski chleb

niezwykły chlebek polecany na filiżankę kawy!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 15 % 9 g
węglowodany 72 % 43 g
282 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.

pyszny włoski chleb nauczyłem się gotować na targach spożywczych, gdzie szef kuchni włoskiej restauracji prowadził warsztaty kuchni włoskiej dla wszystkich. Przepis kulinarny jest dość prosty, a rezultatem jest Lizanie palców, szczególnie smaczne jest smarowanie takiego chleba kremem maślanym i cieszenie się pod filiżanką gorącej kawy. Naoliwiam blachę do pieczenia i mieszam mąkę z solą i kakao w dużej emaliowanej misce, misce lub rondlu, po przesianiu suchych składników przez sito. Kroję masło w małe kostki i wrzucam je do suchej mieszanki, a następnie dodaję drożdże i cukier. Mieszając szpatułką teflonową, powoli wlewam ciepłe mleko. Następnie wyrabiam ciasto ręcznie i kładę na posypanej mąką desce do krojenia. Przez dziesięć minut starannie ugniatam, aż ręce się męczą. Ale kończy się to jednorodnym ciastem, którego potrzebuję. Dodaję do niego małe kawałki czekolady i formuję okrągły bochenek, który zostawiam na półtorej godziny przykryty wilgotnym ręcznikiem. Rozgrzewam piekarnik do 220 C i najpierw pieczę chleb przez dziesięć minut w tej temperaturze i około ćwierć godziny przez 200 C. Gotowy włoski chleb przesuwam na gorący stojak i smaruję go stopionym masłem. Owinąć pachnący Bochenek ręcznikiem i schłodzić w tej formie. Nie jedzenie, ale bajka, warto spróbować przynajmniej raz - wtedy będziesz chciał gotować jeszcze raz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g

Podobne przepisy