najlepszy chleb

Czy próbowałeś zrobić lepszy chleb? Teraz masz szansę!!!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 14 % 9 g
węglowodany 73 % 46 g
298 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zagniatałem ciasto kombajnem, ale wszystko można zrobić ręcznie. Przesiej mąkę i wlej do miski kombajnu. Dodaj drożdże i zmiel razem z mąką na okruchy. (Jeśli nie masz pewności co do jakości drożdży, lepiej zacząć je aktywować. Aby to zrobić, rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj 1 łyżeczkę. cukier i pozostaw na 5-10 minut. W tym czasie na powierzchni powinna pojawić się Piankowa Czapka, jeśli drożdże się spienią, oznacza to, że wszystko jest w porządku.)

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj skórkę pomarańczową i zmiel ją cukrem, aby skórka nadała więcej smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cukier okazuje się bardzo aromatyczny, weź ilość skórki do smaku, zawsze wystarcza mi 1 łyżeczka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W osobnym pojemniku wymieszaj ciepłe mleko, jogurt, 1 jajko, stopione masło i cukier ze skórką. Wszystko mieszamy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włącz kombajn i dodaj płynne składniki małymi porcjami, zagniataj ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto jest dość lepkie, ale nie płynne. Może być konieczne dodanie odrobiny mąki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp powierzchnię roboczą mąką, rozłóż ciasto i ugniataj, aż będzie gładkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto jest bardzo delikatne i miękkie (nie przesadzaj z mąką). Ciasto zwijamy w kulkę, wkładamy do miski i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Ciasto powinno wzrosnąć 2-3 razy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy ciasto się pojawi, posiekaj orzechy laskowe (lub inne orzechy według własnego gustu), wyrównaj je na powierzchni roboczej, rozłóż ciasto na wierzchu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wmieszaj orzechy do ciasta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Aby nasz chleb był nie tylko smaczny, ale także piękny, dzielimy ciasto na 3 równe części.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozwijamy każdą część w opaskę uciskową, otrzymujemy 3 wici. Tkamy z nich warkocz, ostrożnie mocując ciasto na końcach.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Włóż gotowy warkocz do formy i pozostaw do podniesienia na 20-30 minut. Posmaruj zbliżający się chleb wstrząśniętym jajkiem i posyp sezamem, jeśli chcesz.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pieczemy chleb w piekarniku rozgrzanym do 180 przez około 30-40 minut. Gotowy chleb niech ostygnie.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Tak wygląda chleb w przekroju, a raczej w szczelinie. Chleb jest bardzo delikatny, przewiewny, a dzięki skórce i orzechom bardzo aromatyczny. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt pitny "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy