skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Zagniatałem ciasto kombajnem, ale wszystko można zrobić ręcznie. Przesiej mąkę i wlej do miski kombajnu. Dodaj drożdże i zmiel razem z mąką na okruchy. (Jeśli nie masz pewności co do jakości drożdży, lepiej zacząć je aktywować. Aby to zrobić, rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj 1 łyżeczkę. cukier i pozostaw na 5-10 minut. W tym czasie na powierzchni powinna pojawić się Piankowa Czapka, jeśli drożdże się spienią, oznacza to, że wszystko jest w porządku.)
Krok 3:
Drobno posiekaj skórkę pomarańczową i zmiel ją cukrem, aby skórka nadała więcej smaku.
Krok 4:
Cukier okazuje się bardzo aromatyczny, weź ilość skórki do smaku, zawsze wystarcza mi 1 łyżeczka.
Krok 5:
W osobnym pojemniku wymieszaj ciepłe mleko, jogurt, 1 jajko, stopione masło i cukier ze skórką. Wszystko mieszamy.
Krok 6:
Włącz kombajn i dodaj płynne składniki małymi porcjami, zagniataj ciasto.
Krok 7:
Ciasto jest dość lepkie, ale nie płynne. Może być konieczne dodanie odrobiny mąki.
Krok 8:
Posyp powierzchnię roboczą mąką, rozłóż ciasto i ugniataj, aż będzie gładkie.
Krok 9:
Ciasto jest bardzo delikatne i miękkie (nie przesadzaj z mąką). Ciasto zwijamy w kulkę, wkładamy do miski i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Ciasto powinno wzrosnąć 2-3 razy.
Krok 10:
Gdy ciasto się pojawi, posiekaj orzechy laskowe (lub inne orzechy według własnego gustu), wyrównaj je na powierzchni roboczej, rozłóż ciasto na wierzchu.
Krok 11:
Wmieszaj orzechy do ciasta.
Krok 12:
Aby nasz chleb był nie tylko smaczny, ale także piękny, dzielimy ciasto na 3 równe części.
Krok 13:
Rozwijamy każdą część w opaskę uciskową, otrzymujemy 3 wici. Tkamy z nich warkocz, ostrożnie mocując ciasto na końcach.
Krok 14:
Włóż gotowy warkocz do formy i pozostaw do podniesienia na 20-30 minut. Posmaruj zbliżający się chleb wstrząśniętym jajkiem i posyp sezamem, jeśli chcesz.
Krok 15:
Pieczemy chleb w piekarniku rozgrzanym do 180 przez około 30-40 minut. Gotowy chleb niech ostygnie.
Krok 16:
Tak wygląda chleb w przekroju, a raczej w szczelinie. Chleb jest bardzo delikatny, przewiewny, a dzięki skórce i orzechom bardzo aromatyczny. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt pitny "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g