Twisted Pie Bun

niesamowicie pyszne wypieki z orzechami włoskimi, daktylami i cynamonem! Przepis vitushka opowiedziała mi moja babcia - bardzo lubiła go gotować, kiedy byłam mała. Podzielę się z Tobą tym prostym przepisem kulinarnym.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 17 % 11 g
węglowodany 70 % 45 g
309 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.

weź dużą miskę, wymieszaj w niej mąkę, drożdże, cukier i sól. Na ogniu w rondlu wymieszać masło i mleko, dodać do mąki i miksery wymieszać.
oddziel żółtko od białka, włóż żółtko do lodówki, wymieszaj pozostałe 2 jajka, białko i 150 gramów mąki , dodaj do mieszanki mąki. Powinno być gęste ciasto. Miksuj mikserem przez około dwie minuty. Dodaj kolejne 300 gramów mąki. Następnie ugniataj rękami przez około 10 minut, ciasto powinno stać się elastyczne. Dodaj kolejne 75 gramów mąki. Uformuj ciasto w kulkę. Włóż do plastikowej torby, odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, zanurz ciasto w mieszance orzechów, stopionego masła, daktyli, cukru, cynamonu. Odstawić w zadaszonym naczyniu na 10 minut. Rozwałkuj ciasto na prostokąt, rozłóż ciasto dżemem (zachowaj 2 łyżki na później).
posyp orzechami, zwiń rolkę, pokrój na pół, przeplataj kawałki razem.
piec przez 25 minut. Następnie posmaruj żółtkiem i piecz przez kolejne 15 minut. Nasmaruj gotową plecionkę pozostałą częścią dżemu.
jedzenie jest po prostu wspaniałe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Daktyle - 290   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy