skład / składniki
gotowanie krok po kroku
weź dużą miskę, wymieszaj w niej mąkę, drożdże, cukier i sól. Na ogniu w rondlu wymieszać masło i mleko, dodać do mąki i miksery wymieszać.
oddziel żółtko od białka, włóż żółtko do lodówki, wymieszaj pozostałe 2 jajka, białko i 150 gramów mąki , dodaj do mieszanki mąki. Powinno być gęste ciasto. Miksuj mikserem przez około dwie minuty. Dodaj kolejne 300 gramów mąki. Następnie ugniataj rękami przez około 10 minut, ciasto powinno stać się elastyczne. Dodaj kolejne 75 gramów mąki. Uformuj ciasto w kulkę. Włóż do plastikowej torby, odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, zanurz ciasto w mieszance orzechów, stopionego masła, daktyli, cukru, cynamonu. Odstawić w zadaszonym naczyniu na 10 minut. Rozwałkuj ciasto na prostokąt, rozłóż ciasto dżemem (zachowaj 2 łyżki na później).
posyp orzechami, zwiń rolkę, pokrój na pół, przeplataj kawałki razem.
piec przez 25 minut. Następnie posmaruj żółtkiem i piecz przez kolejne 15 minut. Nasmaruj gotową plecionkę pozostałą częścią dżemu.
jedzenie jest po prostu wspaniałe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Daktyle - 290 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g