skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ubij żółtka z cukrem waniliowym i cukrem (150 gramów), aż będą puszyste. Wlej ciepłą wodę i dobrze wymieszaj. Z 50 gramami cukru ubij białka na uporczywą pianę. Przez sito przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, dodaj do niej skrobię i dodaj łyżkę do żółtek. Wkładamy tutaj migdały przepuszczone przez maszynę do mięsa. Na samym końcu dodaj ubite białka. Delikatnie wymieszaj od dołu do góry. Rozgrzej piekarnik do dwustu stopni i upiecz ciasto jednym ciastem przez pół godziny lub trochę więcej. Zostawiamy ciasto w piekarniku do ostygnięcia do rana. Po wyjęciu i pocięciu na trzy części. Dwa dolne ciasta kroimy na dwie kolejne części. Pokrój wierzch ciasta na osiem kawałków, odetnij boki wszystkich. Zmiel twarożek z cukrem, dodaj masło i wlej stopioną żelatynę. Wlej zmielone orzechy. Pokryj wszystkie dolne ciasta powstałym kremem. W łaźni wodnej rozgrzej dżem i dobrze posmaruj nim "płatki" kwiatu. A teraz piękne Jedzenie jest gotowe do dekoracji stołu.
teraz przygotuj lukier: ubij białka cukrem pudrem i wlej sok z cytryny. Podziel lukier na cztery części, każdą wymieszaj z barwnikiem tego samego koloru. Polewamy dwa z ośmiu płatków kolorowym lukrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g