Ciasto Kwiat Ośmiokolorowy

Niezwykle piękne i kolorowe ciasto na przyjęcie dla dzieci!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 13 % 8 g
węglowodany 76 % 48 g
278 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Robimy masę żółtkową.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zrób masę białkową.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mieszamy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Piec.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Krem twarogowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Lukier.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Malujemy glazurę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    1 CZ. ciasto kroimy

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Odetnij boki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokryj lukrem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ciastka

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Kremem twarogowym.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Udekoruj ciasto.

ubij żółtka z cukrem waniliowym i cukrem (150 gramów), aż będą puszyste. Wlej ciepłą wodę i dobrze wymieszaj. Z 50 gramami cukru ubij białka na uporczywą pianę. Przez sito przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, dodaj do niej skrobię i dodaj łyżkę do żółtek. Wkładamy tutaj migdały przepuszczone przez maszynę do mięsa. Na samym końcu dodaj ubite białka. Delikatnie wymieszaj od dołu do góry. Rozgrzej piekarnik do dwustu stopni i upiecz ciasto jednym ciastem przez pół godziny lub trochę więcej. Zostawiamy ciasto w piekarniku do ostygnięcia do rana. Po wyjęciu i pocięciu na trzy części. Dwa dolne ciasta kroimy na dwie kolejne części. Pokrój wierzch ciasta na osiem kawałków, odetnij boki wszystkich. Zmiel twarożek z cukrem, dodaj masło i wlej stopioną żelatynę. Wlej zmielone orzechy. Pokryj wszystkie dolne ciasta powstałym kremem. W łaźni wodnej rozgrzej dżem i dobrze posmaruj nim "płatki" kwiatu. A teraz piękne Jedzenie jest gotowe do dekoracji stołu.
teraz przygotuj lukier: ubij białka cukrem pudrem i wlej sok z cytryny. Podziel lukier na cztery części, każdą wymieszaj z barwnikiem tego samego koloru. Polewamy dwa z ośmiu płatków kolorowym lukrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy